JM Jazz World Orchestra led by Luis Bonilla

JM Jazz World Orchestra (JMJWO) е водещ международен младежки джаз оркестър, състоящ се от 18 млади професионални джаз музиканти, подбрани чрез международен конкурс. JMJWO е основан през 2012 г. от JM International, мрежа от младежки музикални неправителствени организации, работеща за промяна чрез музиката отвъд всякакви граници. Биг бендът работи с някои от най-добрите световни диригени, изпълнители и композитори като Гонсало Рубалкаба, Джон Райли, Хектор Мартиньон, Карлхайнц Миклин и Сиги Фигл. Основните им изяви и фестивални участия включват джаз фестивала в Монтрьо, Норт Сий Джаз и миланския Уникредит Павилион.

През юли 2018 г. JMJWO ще представи световното бъдеще на джаз музиката на Балканите по случай своето седмо европейско турне. Млади музиканти, представители на 12 различни държави и 6 континента ще обиколят Македония, България, Хърватия и Словения, начело с международно признатия американски тромбонист, композитор и преподавател Луис Бонила.

Луис Бонила

Оркестър JMJWO продължава да процъфтява под ръководството на Луис Бонила, който се завръща за своя четвърти мандат като художествен ръководител. Американският тромбонист, композитор и преподавател е световно признат капацитет в множество различни общности. Негов ментор е бил великият Лестър Бауи по времето, когато е бил тромбонист в "Bowie's Brass Fantasy". Свирил е в джаз оркестъра "Vanguard", афро-латинския джаз оркестър под ръководството на Артуро О'Фарил, в "The Mingus Big Band" както и в духовия оркестър "Brass Ecstasy" на Дейв Дъглас. Като оркестрант, Бонила е работил с музиканти като Маккой Тайнър, Дизи Гилеспи, Том Харъл, Фреди Хъбърд, Аструд Жилберту, Уили Колън и Тошико Акийоши.

Като композитор, ръководител на група и музкант, записите на Бонила са високо ценени от водещи джаз издания, а през 2010 г. албумът "Здрач" (издаден от "Planet Arts") е представен в "All About the Jazz" като "добре балансирана наслада за слуховите сетива". В света на поп музиката, Бонила е записвал и провеждал турнета с музикални икони като Тони Бенет, Алехандро Санс, Даяна Рос, Марк Антъни, Ла Индия, Мери Дж. Блидж, а в последно време с Фил Колинс на неговото европейско и латиноамериканско турне.

Освен това, Луис Бонила е работил в сферата на музикалното образование в заведения като университета "Темпъл", Манхатънското музикално училище и в Консерваторията в Нова Англия. Неговата отдаденост на JMJWO отново показва, че както при работата с някои от най-големите джаз музиканти, Луис Бонила е посветен на обгрижването на бъдещето на оркестъра.