Bodurov trio

Още с дебюта на Бодуров трио през 2001, групата заявява мястото си на европейската джаз сцена. Основател на групата е джаз пианистът и композитор Димитър Бодуров, който от 2000-та живее и твори в Холандия.

От тогава до днес, триото има немалко джаз призове зад гърба си, концерти из Европа, Израел както и в България. Групата има издадени пет албума за Новержки и Холандски лейбъли както и за собствения лейбъл на Бодуров OPTOMUSIC.

Именно връзката на Димитър със съвременния джаз и българския фолклор оформя неговия уникален и разпознаваем стил. Проекта "Марки от България" e серия от композиции базирани на фолклорни песни и танци,

за които американския джаз журнал All About Jazz пише : " В този сет от композиции Бодуров смесва джаз и Български фолклор в серия от вълнуващи музикални моменти. Наистина страхотен звук!"

Групата издава Stamps from Bulgaria 2008, който влиза в класацията най-добри албум от Холандия на Volkskrant. А през 2012 гост на триото е известния кавалджия Теодосий Спасов.

В последения си албум Stamp around (2016) музикантите не изневеряват на уникалния си стил. Основа на композициите са семпли (аудио фрагменти) от различни фолклорни записи, както и богатите на вариации песни и ритми характерни за българския фолклор. Динамичен, енергичен и същевременно поетичен, албумът в а-ла-сюитна форма прелива от мелодични теми, импровизации и силен емоционален заряд.

Димитър Бодуров – пиано
Мишо Иванов – бас
Йенс Дуеппе - барабани