Ritmos Negros

Ритмос Негрос базират музиката си върху афро-перуанската традиция, песни от перуанския репертоар, както и авторски композиции. В центъра на събитията е талантливият музикант Пиеро Епифания, Перу (кахон и глас), придружен от Симеон Леонидов на китара, вокали и перкусия, Борис Таслев на баса и Арнау Гарофе от Испания, чиито лирични саксофон и кларинет допълват идеално музикалната палитра на квартета.

Музиката на Ритмос Негрос е базирана върху афро-перуански ритмики: фестехо (festejo) – чистосърдечен и весел танцувален ритъм - ландó (landó) – рефлективен ритъм, подобен по смисъл на блуса , и Перуанския валс. "Всички тези ритмики по принцип са танцувални," казва Пиеро, "и за това е много интересно как Българската и Европейската публика

като цяло реагира на тях... хората не се движат толкова, просто поглъщат музиката...някои от тях със затворени очи."

От културна гледна точна, не изглежда да има толкова прилики между Перу и България, но Пиеро твърди че в страни като тези, със "стари корени" и "древни култури" хората винаги имат какво да разкажат. И разбира се, няма по-добър начин една история да бъде разказана, освен чрез езика на музиката.

Бандата ще забие на A to JazZ Festival само седмица след участието си в емблематичния фестивал Гластънбъри.

"Даваме си сметка че с Ритмос Негрос ние разучаваме музикалната традиция на далечна страна, каквато е Перу и се опитваме да бъдем възможно най-автентични, да сме близо до корените," казва Борис. "Дори и когато смесваме жанрове...правим го по много фин начиин." "В крайна сметка, важно е пътешествието и опознаването на музикалната култура, и в лицето на Пиеро си имаме един опитен капитан който ни помага да навигираме тези дълбоки води," добавя Симеон. "И разбира се, Магарето!" Магарето?! "Говорим за този страннен инструмент – кихада (quijada) – което всъщност е една магарешка челюстна кост използвана като перкусионен инструмент в Перуанската музика; издаващ уникален по себе си звук. "Винаги като извадим Магарето, реакцията на хората е уникална!", смеят се всички.