Lukas Oravec Quartet

В партньорство с Посолството на Словашката република в България

Още при създаването си "Lukáš Oravec Quartet" в началото на 2012 г., техните качества веднага привличат вниманието на джаз ентусиастите. Групата изнася много клубни концерти и свири на много фестивали в цяла Европа. Квартетът печели най-високото отличие "Младите лица на словашкия джаз", а също и награда за изпълнение интерпретация за лидера на групата. През 2013 г. Групата издава дебютния си албум "Introducing Lukáš Oravec Quartet", който печели наградата ESPRIT 2013 г. за най-добрия словашки албум на годината. Вторият албум, наречен "Piotrology" е издаден през 2015 г. и е с участието на американския саксофонист Винсент Херинг. Третият албум "Kulosaari" е номиниран за награда Radiohead през 2015. Новият албум "ALI" с участието на Боб Минцър вече има две номинации за Esprit 2017 и Radio Head 2017.

"Лукас Оравец е прекрасен млад тромпетист, който свири и композира с много страст и креативност. Музиката му се отличава със специфичен звук както и свиренето му. Той и музикантите, с които се обгражда, са сила, с която следва да се съобразяваме. Мисля, че ще се насладите на тази прекрасна музика, както и да чуете бандата да свири на живо"

Боб Минцър

Лукаш Оравец е словашки джаз тромпетист и композитор. Той има уникална способност за импровизация и следва пътя на джаз тромпет величия, начело с Фреди Хъбард, Том Харел и Уди Шоу. През 2014 г. той е удостоен с ESPRIT за най-добър джаз албум на годината. Неговият невероятен талант е довело до много сътрудничество с водещи национални и международни музиканти като; Уейн Ескофери, Рик Маргица, Боб Минцър, Калман Ола, Винсент Херинг, Мирослав Витуш, Дани Грисет, Павел Влосок, Питър Ърскин и Бенито Гонзалес и др. Той е член на "Густав Бром Биг бенд" и "Биг Бенд Матей Якабчич".

Пьотр Визелол - полски пианист, композитор, лидер. Един от най-креативните и известни пианисти на полската джаз сцена. Пьотр Вилезол е лидер на групи с оригинална музика още от началото на кариерата си на артист. Записал е 7 албума като лидер и няколко десетки с други артисти. Последният албум на триото му "Children's Episodes" е номиниран за награда Fryderyk (полският еквивалент на Грами) в категорията Джаз албум на годината. Последният албум " Lutosławski Retuned" включва музика на Витолд Лютославски. Пьотр Вилезол има редовно изпълнения във всички краища на света с много велики изпълнителни. Той е и преподавател по джаз пиано в Музикалната академия в Краков.

Чешкият басист Томас Барош е един от най-талантливите и търсени басисти на европейската джаз сцена. Той е член на някои от най-прогресивните джаз банди в родината си и в чужбина, например в групата Пьотр Войтасик, Хари Сокал или в Биг бенда на чешкото радио на Густав Бром. Той е споделял сцената с Алекс Сипягин, Джийн Джексън, Бени Голсън, Бенито Гонзалес, Адам Пйерончик, Юре Пукл и много други.

Мариан Севчик е един от най-влиятелните словашки барабанисти на своето поколение. Неговото досие от записи и изпълнения включва участия както във водещи европейски джаз формации, така и в малки групи и биг бендове. Мариан си е сътрудничил през годините с велики музиканти като Джоел Фрам, Борис Козлов, Игор Бутман, Бенито Гонзалес, Дебора Дейвис, Джордж Мраз, Алекс Сипягин, Мери Сталингс, Есиет окон Есиет, Дони МакКаслин. През 2013 г. той участва в записите на новият албум на пианиста Павел Влосок заедно с басиста Майк Холстайн и тенор саксофониста Дони Макаслин в САЩ.