История

Международният A to JazZ Festival е една от емблемите на музикална София, разнасящ духа на джаза из града и превръщайки го в столица на импровизационната музика за три дни. Създаден през 2011г. от млад и вдъхновен от музиката екип и с изключителната подкрепа на фондация "Америка за България", фестивалът традиционно отбелязва началото на лятото, представяйки най-доброто от световната джаз музика под открито небе. Kрасивият Южен парк 2 е посрещнал над 100 000 души публика, а на сцената му са свирили величия като Кени Гарет, Рой Харгроув, Бранфорд Марсалис, Кърт Елинг, Ричард Бона, Мишел Камило, Даян Рийвс, Хосе Джеймс.

Мисията ни е да популяризираме това изкуство, да го направим още по-достъпен за хората, така, че всеки да може да открие джаза в себе си. Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух.

Ей ту Джаз Фестивал се организира от Фондация "Ей ту Зет" и Фондация "Америка за България", с подкрепата на Столична община и Министерство на културата. Събитието е под патронажа на г-н Елен Герджиков – Председател на Столичния общински съвет.