История

Международният A to JazZ Festival е една от емблемите на музикална София, разнасящ духа на джаза из града и превръщайки го в столица на импровизационната музика за три дни. Създаден през 2011г. от млад и вдъхновен от музиката екип и с изключителната подкрепа на фондация "Америка за България", фестивалът традиционно отбелязва началото на лятото, представяйки най-доброто от световната джаз музика под открито небе. Kрасивият Южен парк 2 е посрещнал над 100 000 души публика, а на сцената му са свирили величия като Крисчън Макбрайт, Робърт Гласпър, Кени Гарет, Рой Харгроув, Бранфорд Марсалис, Кърт Елинг, Ричард Бона, Мишел Камило, Даян Рийвс, Хосе Джеймс, Дърти Лупс, Ник Уест.

Мисията ни е да популяризираме това изкуство, да го направим още по-достъпен за хората, така, че всеки да може да открие джаза в себе си. Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух.

Ей ту Джаз Фестивал се организира от Фондация "Ей ту Зет" и Фондация "Америка за България", с подкрепата на Столична община и Министерство на културата. Събитието е под патронажа на г-н Елен Герджиков – Председател на Столичния общински съвет.