A to JazZ Talks

A to JazZ Talks е мини-конференция, част от фестивалната програма. Съдадена през 2017-та, Talks цели да спомогне работата и развитието на артисти, културни оператори и професионалисти, като ги срещне с международни лектори от музикалната индустрия. Тази година конференцията ще се проведе на 7-ми и 8-ми юли в РЦСИ „Топлоцентрала“ и съдържа два основни модула – за артисти и оператори на фестивали. 

Панелите, насочени за артисти са „Как да се подготвим за шоукейс“ и „Как да достигнем пазара“, като ключова част от тяхното кариерно планиране и развитие. Фестивалният панел „Екология на музикалните фестивали“ ще сложи на масата горещата тема за намаляването на отпадъците, кръгова икономика, въглероден отпечатък и устойчивост в организирането на културни събития.

Събитието се реализира с подкрепата на:

Програма A to JazZ Talks

07 юли, петък

РЦСИ “Топлоцентрала”, зала 2
13:30 – 15:00 „Как да се подготвим за шоукейс“

лектори: Кристин Семба (Womex Academy); Ориол Рока (Mercat de Musica Viva de Vic); Боян Джорджевич (Tudo Mundo Festival, World Music Chart Europe)
модератор: Марике Мейшке (Jazz Maastricht)

15:30 – 17:00 „Как да достигнем пазара“

лектори: Ноам “Нани” Вазана (Why DIY Music); Рут Колева (Sofia Live Festival);
Лин Дюит (Lynn Dewitte Booking & Management)
модератор: Арлет Ховинга (That Jazz Girl)

08 юли, събота

РЦСИ “Топлоцентрала”, зала 2
11:00 – 12:30 “Екология на музикалните фестивали” (панелна сесия 1)

- Какво е устойчива фестивална екосистема и защо ни е необходима?
- Как да направим устойчиво музикално събитие?
- Устойчиви фестивални практики
- Фестивал с нулев отпадък - мечтата на организатора

12:30 – 13:30 обедна почивка
13:30 – 15:00 “Екология на музикалните фестивали” (панелна сесия 2)

– Как да измерим отпечатъка на своя фестивал: инструменти и практики
– Дискусия: въпроси и отговори

лектори: Линеа Свенсон (Greener Events); Ника Милунович (MetalDays Festival), Бенджамин Сас (Meadows in the Mountains Festival)
модератор: Мартина Ван Нюланд (Upbeat sustainability expert)

15:30 – 16:30 Презентация Better Live Project

- Потенциални партньорства за обмен на артисти и устойчиви турнета в Балканския регион
презентатори: Гаранс Амие (Périscope / Footprints / Better Live); Антонис Зуганелис (Athens Music Week / Athens Technopolis Jazz Festival, Better Live регионален партньор)

ЛЕКТОРИ

Ориол Рока

Артистичен директор Mercat de Musica Viva de Vic
Ориол Рока е артистичен директор на Mercat de Musica de Vic Showcase & Festival (MMVV) в Каталуния, Испания. Той е в музикалната индустрия от 17-годишен – музикант, артистичен мениджър, букър, продукционен директор на фестивали и сега е артистичен ръководител на знаковия шоукейс фестивал MMVV, като работи и с (A)phonica Festival и Festival Silenci - La Garriga. Бил е тур мениджър на Ojos de Brujo, Dusminguet, Brazuca Matraca, Tonino Carotone, Tamboro Mutanta, Axel Krieger и други групи.
mmvv.cat

Линеа Свенсон

Изпълнителен директор на Greener Events
Линеа Свенсон е изпълнителен директор на норвежката фондация Greener Events, която подпомага и съветва организаторите на спортни и културни събития в прилагането на мерки за тяхната екологична устойчивост и устойчиви корпоративни партньорства. Целта е да се гарантира, че повече събития предприемат мерки за минимален отпечатък. Тя има над 15 години опит в продукция, спонсорството и устойчивостта на събития и фестивали, включително 10 години за фестивала Øya. Ментор е на редица организатори на спортни и културни събития. Линеа е сертифицирана като консултант на Miljøfyrtårn (https://eco-lighthouse.org/) и също така е автор на Sponsorship Handbook for Live Music Organizers.
greener-events.com

Кристин Семба

“WOMEX Special Projects”
Консултант, куратор и утвърден експерт в музикалните и културни индустрии в Европа. От 2013 г. Кристин е ръководител на WOMEX Special Projects, където е допринесла за създаването и развитието на професионални събития за професионалисти и музикални фестивали. Тя е разработила широка гама от проекти за международно сътрудничество с няколко континента. Кристин е ръководител на WOMEX Academy, иновативна програма за изграждане на знания и капацитет за професионалисти в сферата на музикалната индустрия. Работила е и като консултант и ментор за интернационализация на музика и музикални събития. Кристин също така е експерт за мрежата на творческите градове на ЕС и ЮНЕСКО от 2013 г. (UNESCO Creative Cities Network).
www.piranha-arts.com
www.womex.com

Марике Мейшке

Артистичен директор, музикален коуч, Jazz Maanstricht
Марике е международен треньор на таланти и винаги е изследвала областта на музиката, като букинг агент, тур мениджър, фестивален продуцент и директор, преподавател и текстописец. За нея всичко е базирано на взаимовръзките и комуникацията, които водят до правилните артисти на правилните сцени. Тя е основател на еклектичния музикален фестивал FlatFest и доскоро мениджър на So What’s Next?, 3-дневен джаз и извън фестивала със силен шоукейс профил. Но страстта на Марике е именно да обучава млади музиканти и да ги подготвя за професионалния музикален живот.
mariekemeischke.com

Мартина Ван Нюланд

Артистичен директор на Music Meeting Festival, експерт по устойчивост в Upbeat
Мартина е артистичен директор на Music Meeting Festival и All Ears от 2022 г. Работи като независим куратор и продуцент в световен мащаб в областта на музиката, литературата и визуалните изкуства, както и интердисциплинарни проекти, включително Upbeat Platform. Била е артистичен директор на Gardens of Sounds Festival и JazzArt Festival, и двата в Катовице, Полша. В допълнение, тя е участвала в много различни полски и международни събития и организации като артистичен съветник и организатор, в това число и в екипа, който организира WOMEX 2017 в Катовице. Мартина бе член на борда на Европейската джаз мрежа между 2018 и 2021 г.
musicmeeting.nl

Антонис Зуганелис

Директор AthensJazz, Athens Music Week
Артистичен директор на фестивала AthensJazz, директор на конференцията Athens Music Week и голям почитател на експлозивния британския джаз, Антонис в момента е консултант по музика и събития на културния център Technopolis в Атина и собственик на музикалната консултантска агенция ThеCluster. С над 20 години работа в музикалния сектор, той се движи на различни позиции и бизнеси в индустрията. От артистичен директор до мениджмънт на артисти и международен букинг, от интелектуална собственост до творчески директор, от управление на продукцията на събития и фестивали до управление на маркетинга и от дизайн на развлекателна концепция, до културен мениджмънт и консултации в музикални проекти и бизнеси.
athensjazz.gr

Ноам “Нани” Вазана

Артист, основател и коуч в Why DIY Music
Нани (Ноам Вазана) е артист от Израел/Португалия/Холандия и главен изпълнителен директор на Why DIY Music. С мотото „Ако смятате, че трябва да го направите сами – Вие го правите!“, Нани основава Why DIY Music през 2019 г. като ресурс за общността на независимите музиканти. Тя се стреми да прилага практики за обмен и да спомогне улесняването на истинските взаимоотношения между програматори и творци, за да преодолее непрекъснато нарастващата пропаст в индустрията. Нани помага на музикантите да разберат какво означава да управляваш себе си като артист и как можеш ефективно да се рекламираш пред публика и букъри.
whydiymusic.com

Арлет Ховинга

PR, That Jazz Girl
Арлет Ховинга (That Jazz Girl) е публицист и маркетинг/медиен директор от Холандия. Фокусирайки се върху издаването на музика и промотирането на турнета, тя работи в цяла Европа, за да представи всичко джаз и всичко експериментално. Когато не е на път с колеги, клиенти и приятели като Джейсън Майлс (Маркъс Милър, Майлс Дейвис), тя може да бъде намерена да организира престурове за фестивали като A to JazZ Festival (BG), So What's Next? (NL), Szczecin Jazz Festival (PL) и Sicilia Jazz Festival (IT). В миналото тя е позната с работата си с The Four Tops, Earth Beat Agency, Matt Bianco и много други.
arlettehovinga.com

Рут Колева

Артист, основател Sofia Live Festival
Рут Колева е първият български изпълнител, който подписва с мейджър лейбъл. “Superpower” е песента и знаковото супер начало на международната й кариера с Warner Music. Чрез своя невероятен талант, харизма и професионализъм, Рут Колева прави първата крачка и проправя път на българския талант към световна реализация. Тя е отличен пример за съвременен музикант и успешна жена предприемач в музикалната индустрия. Като ръководител на партньорствата за най-голямата независима музикална компания в Китай, Kanjian, Рут е ключова връзка между международни компании и артисти, които искат да растат на най-големия микро пазар в света. През 2019 г. Колева основа Sofia Live Festival - тридневен фестивал, представящ интердисциплинарни изкуства и жанрове, а от 2022 г. Рут е член на борда на ПРОФОН.
ruthkoleva.com

Бенджамин Сас

Основател и директор,
Meadows in the Mountains
Бенджамин е прекарал 10 години работейки като строителен инженер по важни инфраструктурни проекти с висока стойност в Лондон. Откакто основа Meadows In The Mountains Festival през 2011 г. с брат си Деймиън, той бавно прехвърля своите умения в социалното предприемачество. Култовият фестивал налага повече от впечатляваща организация, политика и култура на екологично съзнание. Един от основните му принципи е „да не оставяме следи“ и това не е поредният рекламен трик, а дълбока житейска философия за двамата братя. Те не само поставят България и региона на световната карта като впечатляваща и все още неоткрита дестинация за природен и събитиен туризъм, но и развиват завидни устойчиви практики.
meadowsinthemountains.com

Лин Дюит

Lynn Dewitte Booking & Management
Лин Дюит е програмен мениджър на Brussels Jazz Weekend, безплатен ежегоден фестивал, празнуващ джаза във всичките му форми в сърцето на Брюксел. Тя също е част от екипа зад платформата Brussels Jazz Alert, популяризираща изгряващи музикални таланти. Тя работи в музикалната индустрия като мениджър, букър, организатор на събития и лейбъл координатор. През 2020 г. тя основа агенцията си „Lynn Dewitte, Booking & Management“, за да подпомага и популяризира белгийски и международни артисти. Тя също е член-основател на новата Федерация на обединенията на букърите и мениджърите (FBMU), представляващи тези професии в Белгия.
brusselsjazzweekend.be
brusselsjazzalert.be
lynndewitte.com

Ника Брюне Милунович

Проджект мениджър MetalDays Festival,
CEO на Hartlee
Като мениджър на проекти и събития, Ника има богат опит в бизнеса на музикалната индустрия, социалните науки, маркетинга и комуникацията, IT и дори аеронавигационните науки. Днес тя отговаря за организацията и промотирането на най-големия музикален фестивал в Словения MetalDays. Ника има силна страст към природата, животните, екологията, устойчивостта и околната среда, но и се интересува много от развитието на човешкия потенциал и растеж. Тя е сертифициран учител по йога RYT500, терапевтична йога, учител по медитация и дишане. Нейната ясна визия за бъдещето е развиване на устойчивост, събития с нисък въглероден отпечатък и нулеви отпадъци, които счита, че вече отдавна не са измислица, а реалност.
metaldays.net
heartlee.com

Гаранс Амие

Le Periscope, Better Live Project
Гаранс заема длъжността “мениджър проекти” на програма за подкрепа на музиканти и културни оператори. Като част от екипа на Le Périscope, тя отговаря за подпомагането на местните френски артисти да повишат професионалните си умения и да увеличи потенциала им за устойчива артистична кариера. Освен това тя отговаря и за екологичните ресурси на платформата Footprints (една от най-значимите европейски инициативи, целяща консолидирането на европейската творческа музикална общност около екологични, социални и икономически предизвикателства), по отношение на стратегията за намаляване на въглеродните емисии за организации за музика на живо и устойчиви турнета . С проекта Better Live тя работи за екологичния преход, обучението и изграждането на капацитет за професионалисти от музикалната индустрия на живо в цяла Европа.
betterlivemusic.com

Боян Джорджевич

Tudo Mundo Festival, World Music Chart Europe
Боян пише за музика още от 1987 г. в Сърбия, Словения, Македония, Италия, Германия и Обединеното кралство. Стартира радио шоу за алтернативна музика по Радио B92 през 1990 г. Седмичното му предаване „Pomen Crvenom Patuljku“ през 1999 г. се променя на „Disco 3000“, посветено на голямата му страст уърлд музиката и се излъчва оттогава (сега по Радио Белград 3). Член е на World Music Charts Europe и Balkan World Music Chart, и е автор на компилациите „Srbija: Sounds Global“ и „Rromano Suno“. През 1996 г. създава Международния фестивал “Ring Ring”, а през 2012 г. става артистичен директор на фестивала за уърлд музика Todo Mundo в Белград. Като сериен вдъхновител на фестивали, през 2022 Боян създава уърлд мюзик фестивала Pocket Globe в Нови Сад, като междувременно работи по „Swiss Music Day“ в 7 балкански града заедно със „Swiss Balkan Creative" и е ко-куратор на фестивалите „Umbria Jazz – Balkanic Windows“, „Adriatico Mediterrraneo“ и „Euro Med“.
ringring.rs
Back to top
a

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem Ipsum.
lorem quis bibendum aucto Lorem ipsum dolor
um aucto Lorem ipsum

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us