World Music Showcase

ДЕЛЕГАТИ:

Гай вас Хулст

Гай ван Хулст е артистичен мениджър на TivoliVredenburg и Transition Jazz Festival в Утрехт, Холандия. Програмира фестивали за джаз, съвременна музика, деца и камерна музика от над 25 години.
tivolivredenburg.nl

Мария Витас

Мария Витас е главен редактор на сръбското списание за световна музика „Etnoumlje“. От 2018 г. тя е редактор в портала на Сръбската асоциация за уърлд музика. Тя си сътрудничи с радио BBC 3 и канадското радио CBC и пише за италианския портал "Blogfoolk" и немското списание "Folk Galore". Тя е член на панела "Transglobal World Music Charts" и основател и администратор на "Balkan World Music Chart". Работила е в Радио Белград 2 (2008 - 2019), правейки ревюта на дискове и репортажи за уърлд/класика/поп/рок/джаз концерти и фестивали в Сърбия и в чужбина, като домакин на шоуто „Od zlata jabuka“, фокусирано върху сръбската и балканската музика и културното наследство, подготвяйки плейлисти в различни шоута. От 2019 г. е председател на Сдружение „Ring Ring“ и член на екипа на фестивалите за уърлд музика "Todo Mundo" и "Pocket Globe".

Андраш Халмош

Андраш Халмош е концертен програматор от 2004 г. и барабанист от 1994 г. Той е съветник и букър на Müpa Budapest (с Националната концертна зала) и ръководител на концертното програмиране в House of Music Унгария.
andrashalmos.com

Богдан Бенигар

Директор на джаз и уърлд музиката в културния и конгресен център Cankarjev dom, директор и артистичен директор на Джаз фестивала в Любляна и директор на програмния комитет на фестивала Druga Godba, Любляна. Богдан е бил член на борда на EFWMF (Европейски форум на световните музикални фестивали) и член на борда на EJN (Европейска джаз мрежа). Също така е ръководил Европейската джаз конференция в Любляна през 2017 г. Бил е член на журито на Womex през 2006 г. и на Jazzahead през 2011 г. и 2015 г. Получил е наградата EJN за 2018 г. за приключенско програмиране.

Гириша Фернандо

Гириша Фернандо е артистичен директор на фестивала WATER & SOUND за световна съвременна музика в Аугсбург, Германия (от 2011 г.), а също и куратор на BRECHTFESTIVAL, наред с други. Специализиран в музикално програмиране в жанровете на уърлд и духовната музика, както и съвременния джаз и поп; артистично амбициозен, но винаги с поглед към публиката. Освен това е активен музикант и продуцент.
www.waterandsound.de

Карлос Сейшас

Карлос Сейшас е артистичен и продуцентски директор на фестивала FMM Sines (www.fmmsines.pt), от 1999 г. FMM Sines е изцяло в името на музиката и е насочено към съвременния свят, движенията на миграцията, пресичането на култури и трансконтиненталните срещи . Карлос започва кариерата си като продуцент и програмист на събития на живо през 80-те години. Участвал е като жури в селекцията на витрини на международни музикални пазари, т.е. Atlantic Music Expo Cape Vert, Womex Полша, Mozambique Music Meeting, Будапеща Ritmo. Той ръководи програмирането и продуцира други събития. Курира Ciclo Mundos музикална програма на живо в Teatro da Trindade в Лисабон от 2016 г. В момента е артистичен директор на Festival Imaterial в Евора (www.festivalimaterial.pt) и е свързан с Gindungo Artist Development, организация за музикален мениджмънт.

Боян Джорджевич

Музикален журналист от 1987 г. и радио диджей от 1990 г., Джорджевич е създал няколко компилации за лейбъла Radio B92. Основател на Сдружение “Ring Ring”. Артистичен директор на фестивала за нова музика Ring Ring през 1996 г. и артистичен директор на фестивала за уърлд музика Todo Mundo от 2012 г. И двата фестивала все още се провеждат в Белград. Организиран от асоциацията с програма, курирана заедно с Мария Витас, е новият фестивал за уърлд музика „Pocket Globe“ в Нови Сад от 2022 г. От 2000 г. Боян е член на World Music Charts Europe, а от 2019 член на Balkan World Music Chart. Освен създаването на фестивали и свързването на Балканите със света, Боян Джорджевич в момента е мениджър на Džambo Aguševi Orchestra, духов оркестър от Северна Македония, и Divanhana, sevdalinka и балканска музика от Босна и Херцеговина. Също така се подготвя за Merima Ključo & Jelena Milušić, акордеонно и вокално дуо от Босна и Херцеговина.

Франк ван Беркел

Франк ван Беркел работи като програмен директор в BIMHUIS Amsterdam от януари 2018 г. BIMHUIS е място за музиканти пионери от всички поколения, както от местната, така и от международната сцена. С над 300 концерта всяка година, програмата предлага цялостен преглед на новите тенденции в джаза, импровизационната музика и много други жанрове, включително уърлд и електронна музика. BIMHUIS е член-основател на Европейската джаз мрежа. Франк също работи като програматор на свободна практика за фестивала North Sea Round Town в Ротердам.

www.bimhuis.nl
frankvanberkel.nl

Ян Хуузе

Ян Хуузе е DJ, любител музикант и радио продуцент. Той е управлявал международно признатата световна музикална звукозаписна компания Zephyrus Records и продуцира повече от 20 албума. В момента е артистичен директор и програматор на фестивала Trefpunt, както и главен организатор на Ghent Festivities (Белгия). Trefpunt е създаден от покойния Walter De Buck, фолклорен певец и скулптор от Гент, като място за срещи на художници, писатели, академици и леви мислители. През 1970 г. той стартира Gentse Feesten (Ghent Festivities), който прераства в един от най-големите градски фестивали в Европа (1,6 милиона души за 10 дни през 2023 г.). Фестивалът Trefpunt все още е сърцевината, душата, най-големият и най-разнообразен организатор по време на 10-дневния фестивал, който събира местни и международни артисти в уърлд музиката, джаз, фолк, поп, рок и хип-хоп, както и уличен театър, цирк, танци, визуални изкуства и дебати.

Рул Ванхук

Рул Ванхук (°1977) е заместник-директор по музика на Центъра за изящни изкуства в Брюксел (Bozar). Той отговаря за програмата за некласическа музика в Bozar и по-специално за програмата за джаз, електронна музика, съвременна и кросоувър програма. Започва професионалната си кариера като старши служител във Flanders Music Center, където отговаря за международната музикална политика и промоция. Преди да се присъедини към екипа на BOZAR Music, той беше в продължение на 5 години управляващ директор на Jeunesses Musicales във Фландрия - една от най-известните организации за музикално образование в страната. Той е член на борда на няколко културни институции и редовен гост на международни конференции на тема музикална политика, промоция и програмиране.

Оливър Белопета

Първоначално Оливър е инженер по телекомуникации, но през 70-те започва работа като музикален журналист и радиоводещ. Артистичен директор е на Скопския джаз фестивал от неговото начало през 1982 г., а през 1996 г. създава своя собствена нестопанска неправителствена културна институция „Skopje Jazz Festival “, която ръководи два фестивала - Skopje Jazz Festival (42 години) и световния музикален фестивал OFFest (22 години). Оливър е член на Европейската джаз мрежа (EJN) и на Форума на световните музикални фестивали (FWMF).

Костадин Шурбановски

Шурбе е културен мениджър, промоутър, собственик на лейбъл, радио водещ, DJ и музикален журналист с повече от 20 години опит в организирането на концерти, фестивали, промо партита и културни събития в Македония. Като главен редактор и член на редакционната колегия в Музикално радио – Канал 103, участва в множество проекти: концерти, фестивали, изложби, издаване на компактдискове и книги. От 2001 г., като ръководител на проекта в Културната институция “Скопски джаз фестивал”, той участва в организирането на Скопския джаз фестивал и OFFest, както и в различни дейности на институцията (издателска дейност, изложби, партита за издаване и др.). Той е присъствал на много международни и местни конференции, музикални панаири, семинари и др.

Саша Пасторкова

Саша Пасторкова е родом от Банска Щявница. Тя е основател на Spectaculum production, независима музикална организация, чрез която провежда повечето си културни дейности. Spectaculum production организира международни музикални фестивали, а Саша е неин криейтив директор. Саша също така отговаря за продукцията и резервациите за музикалното издателство Real Music House Bratislava и управлява външните резервации за творческото пространство Nová Cvernovka в Братислава. Участва в музикалната драматургия и продукция на клуб Bombura в Брезно и Art Café в Банска Щявница. Като музикален мениджър Саша си сътрудничи и с редица словашки и някои чуждестранни музиканти, главно от джаза, уърлд музиката и класическата сцена. Новост за 2019 г. е нейният пилотен проект за музикално обучение на деца. Проектът представлява поредица от музикални семинари, озаглавени „Музиката прави човека“, включващи обучители, които са известни музиканти и художници, движещи се по интерфейсите на редица музикални жанрове и работещи във всички области, свързани с музиката в Словакия.

Зоран Вулович Вуле

Започва музикална кариера през 1980 г. като водещ автор, композитор и музикант в известната югославска група “U škripcu”. Собственик и изпълнителен директор на концертна агенция “Long Play” (от 2000 г.) – една от водещите промоционални музикални компании в Сърбия и региона, които представляват местни изпълнители. Собственик и главен изпълнителен директор на един от най-големите сръбски музикални фестивали – “Arsenal Fest” (Крагуевац), който се провежда всеки юни от 2011 г. и събира над 60 групи и изпълнители годишно. В продължение на 15 години Зоран ръководи кариерата на един от най-популярните сръбски и бивши югославски групи “Баяга и инструктори” с голям брой концерти и турнета в Сърбия и целия свят. Зоран участва активно в работата на Yourope (Европейска фестивална асоциация) чийто член е и Арсенал Фест.

Арлет Ховинга

Арлет Ховинга (That Jazz Girl) е публицист и маркетинг/медиен директор от Холандия. Фокусирайки се върху промоцията на издания и турнета, тя работи в цяла Европа, за да представи джаз, експерименталнa, уърлд и инди музика. Когато не е на път с колеги, клиенти и приятели като Джейсън Майлс (Маркъс Милър, Майлс Дейвис), организира престурнета за фестивали като So What's Next? (NL), Szczecin Jazz Festival (PL), и Sicilia Jazz Festival (IT). В миналото е работила с The Four Tops, Earth Beat Agency, Matt Bianco и много други. Нейното хоби, освен най-добрата работа на света, включва книги, четене, колекциониране на ретро готварски книги и изучаване на езици.

Себастиан Маул

Себастиан Маул, на 24 години, предприемач в областта на организирането на културни събития. Един от основните проекти, върху които работя, е фестивалът CODRU, който е част от Националната културна програма Тимишоара 2023 – Европейска столица на културата. Този фестивал успя да събере над 70 000 участници в изданието през 2023 г., предлагайки страхотно изживяване, съчетаващо музика, изкуство и природа. Основната ми роля в събитията е на букинг мениджър. Тази позиция ми позволява да определям артистичната програма и състава на фестивала. Така допринасям за привличането на някои международни артисти от високо ниво, които оказват значително въздействие върху културната сцена на Тимишоара.

Алкис Зопоглу

Самият Алкис Зопоглу е музикант (изпълнител на канун) с международна кариера и основател на “Medigrecian productions”, творческа и независима агенция за резервации на артисти, специализирана в средиземноморска музика със силни елементи от гръцката традиционна музика. Започва активно да се занимава с музика от много ранна възраст. Много скоро той се запознава с канунa и изучава стиловете на изпълнение на различни знаменити канунисти в Истанбул. Също така има диплома за византийска музика и е бил назначен като професор в Музикалното училище в Драма, Гърция, като преподавател по канун. До днес развива интензивна артистична дейност. Участва в няколко културни събития и записва музика със значителен брой изтъкнати композитори и музикални групи от Гърция. Сътрудничи с много чуждестранни музиканти и е пътувал за концерти в много страни. Представлявал е Гърция като музикант и е преподавал по канун на международни срещи в няколко страни. Основател е на музикален ансамбъл „Контрабандо” и е артистичен директор на фестивала за средиземноморска музика в Цюрих, Швейцария (mmfestival.org), и фестивала Cosmopolis в родния му град Кавала, Гърция (cosmopolisfestival.gr).

Мурат Сезги

Мурат Сезги е активно ангажиран в културната и творческа сфера в Турция и Германия от 2003 г. насам. Той е допринесъл за големи събития като Rock'n Coke (капацитет 40 000), шоута на Cirque du Soleil, концерти на стадион на ниво от U2 до по-малки такива, и стотици събития от джаз концерти до театрални представления. През 2015 г. той е съосновател на 3dots, коeто тогава е компания за техния новосформиран, сега член на EJN Jazz Festival Bozcaada, и звукозаписни компании и други театрални фестивали в Турция. Той инициира процеса за довеждането на Sonar Barcelona в Истанбул, което все още е голямо събитие в индустрията на събитията в Турция. Мурат е съосновател на XJAZZ, пренасяйки марката и в Истанбул, Анкара и Измир. В XJAZZ инициира XJAZZ събития в международен мащаб. Той е съосновател на стартираща компания в областта на музикалните технологии, софтуер за обучение на музика, базиран на 3D и AI.

Фаусто Саватери

Фаусто Саватери, основател и директор на FestiValle: международен фестивал за музика и дигитални изкуства в Долината на храмовете на Агридженто, Сицилия. www.festivalle.it Артистичен директор, както и джаз китарист на групата Four On Six и инженер, специализирал музикално и акустично инженерство в Politecnico di Milano; роден и израснал в Агридженто, Фаусто живее между Милано и Сицилия.

Мариеке Майшке

От над 30 години Marieke Meischke проучва и се движи в областта на музиката в международен план като буукинг агент, тур мениджър, учител, текстописец и фестивален продуцент/режисьор с особен интерес към нововъзникващи групи/проекти. Тя ръководи еклектичните (шоукейс) музикални фестивали FlatFest и So What’s Next? в Холандия и в момента програмира за Jazz Maastricht и JazzOut Fest. Еднакво е запалена в това да бъде коуч/ръководител в развитието на таланти и да действа като съветник в Холандския фонд за сценични изкуства. Щастливо присъства в много журита, панели и бордове на фестивали/награди.

Логин Кочишки

Промоутър, футболист, A&R мениджър, баща, организатор на събития/партита, пияч на бамбус, мениджър на лейбъли, агент по букинги, издател, фен на баскетболния отбор “Металски завод Тито” и вратар в Password Production. Роден в Югославия, прекарал известно време в БЮРМ, известно време в Македония, тези дни е в Северна Македония и със сигурност ще промени отново същата държава. Работи в музикалната сфера от над 25 години. Създава звукозаписен лейбъл и мениджърска агенция за артисти "Lithium Records", работеща с най-известните македонски артисти. Когато съпругата му не му позволи да кръсти сина си Password, той преименува името на компанията си в Password Production. Логин е основател и директор на най-големия македонски музикален фестивал "ТАКСИРАТ", “D festival” и международна музикална конференция PIN. Промоутър на повече от хиляди местни, регионални и международни концерти, сватби, погребения, мениджър на най-големите балкански банди и мениджър продукция, букър, майка или кръстник на най-големите регионални фестивали. Като цяло позитивен човек, освен когато ще се среща с някои политици.

Мира Берграв

Мира е ръководител на комуникацията и пресата в Oslo World. Тя отговаря за всички комуникационни платформи и основните спонсори. Има силна социална и политическа ангажираност и важна роля като политически съветник за фестивала. Тя отговаря за основните кандидатури за финансиране на фестивала и е мениджър на комуникационния екип през годината. Мира е част от буукинг екипа на фестивала и е важна сила в развитието на клубната програма. Има силен принос за нощния живот в Осло и отлично познава развитието на публиката. Докато тя е комуникационен мениджър фестивалът се разраства с 60% ръст в броя на аудиторията от 2019 г. Мира допринесе силно за новия профил на Oslo World и е беше ангажирана, когато фестивалът промени името през 2017 г. – от Oslo World Music Festival на Oslo World. Тя е открита феминистка, има опит като артист в групата KUUK и е активен букър и DJ на сцената в Осло от 15 години.

Нела Пешовска

Ако попитате родителите на Нела с какво се занимава, те ще кажат: „Не знаем, нещо с музика“, ако попитате приятелите й, те ще кажат: „Дава ни безплатни билети за концерти“, а истината ще кажат колегите й от Password Production, че това е пример, че някой от IT сектора по време на пандемията имаше “eврика” момент и дойде в мъртвата индустрия, наречена шоубизнес. Има два варианта взимането на това решение: идиот или лунатик... Изберете сами! Нела все още работи в букинга за най-големите фестивали в Северна Македония като Taksirat, D Festival, PIN Music Conference, благодарна за възможността да работи в музикалната индустрия, и се вълнува да види какво крие бъдещето. Впечатляващо нали...?
password.mk

Веселин ДимитровВеселин Димитров има близо 20-годишен опит областта на медиите и комуникациите. Като главен редактор на Forbes, българското издание на най-голямата глобална бизнес медия, е отговорен за цялостната идентичност на бранда по отношение на съдържание (принт, онлайн, събития, нови канали).

Азусена Мико

Азусена Мико, глобален ръководител на проекти и изследвания на Sound Diplomacy. Азусена е ръководила най-големите проекти на Sound Diplomacy, включително стратегии за нощна икономика и анализи на държави. Работила е по музикални и нощни икономически градски стратегии за Ванкувър, Виктория, Хънтсвил, Ню Орлиънс, Индианаполис и Сан Франциско, наред с други, както и за двугодишен проект за укрепване на кубинската музикална индустрия чрез UNIDO (United Nations Industrial Организация за развитие). Тя също ръководи предоставянето на анализ на 10 латиноамерикански музикални пазара за Канадската независима музикална асоциация, като координира екип от изследователи във всяка страна. Ръководи разработването на методология за определяне по измерим начин на обществената стойност, която събитията носят на градовете за Градския съвет на Барселона. В момента тя координира курс по креативни градски политики в Global Leaders Institute MBA for the Arts. Тя също така е гост-лектор в Universitat Blanquerna (Барселона), Berklee College of Music и International Music Business School.

Беатрис Гарсия

Д-р Беатрис Гарсия е експерт по международна културна политика и мега-събития, специализирана в разработването на многоизмерни рамки за изследване, оценяване и анализ на дългосрочно наследство от събития. Тя е помощник-директор на Центъра за културни ценности (CCV, Университет на Лийдс), член на Комисията за култура и олимпийско наследство (Международен олимпийски комитет) и бивш член на комисията за избор на Европейска столица на културата (ECoC) – номинирана от Европейска комисия. Беатрис е в челните редици на изследванията върху реториката, въздействието и дългосрочното наследство на ръководените от културата интервенции за регенерация от 1999 г. насам, провеждайки теренна работа върху културното измерение на всяко издание на Олимпийските игри от Сидни 2000 г. насам и изследвайки средните до дългосрочните наследства на всяка Европейска столица на културата от стартирането на програмата през 1985 г. Тя ръководи и е автор, наред с други, на Impacts 08: Европейска столица на културата Изследователска програма (Uni. Liverpool, 2005-2010), 30-годишната оценка на Програмата Европейски столици на културата, Фактори на успеха (Европейски парламент, 2013 г.), Международната рамка за добри практики в изследванията и предоставянето на ЕСК (Европейска комисия, 2010 г.) и Оценката на Олимпиадата по култура в Лондон 2012 г. (Институт на културния капитал, 2013 г. ).

Боян Пинтър

Боян Пинтър (Бояджиев) е A&R и Label Manager на Believe Music за България. Той е основател и директор на SPIKE Bulgarian Music Showcase, водещата българска конференция и шоукейс събитие. Боян е част от продуцентския и букинг екип на Green Futures Field, където е представил много артисти от Източна Европа и Балтика. От 2017 г. Боян е независим промоутър, работещ под брандовете Blue Hills Events и PanHarmony. Преди това той е бил специалист по продукцията в Sofia Music Enterprises (партньор на Live Nation CEE) и artist liaison с Lotus Festival в Блумингтън, Индиана. Боян е с двойно гражданство – от България и САЩ. Има бакалавърска степен по испанска и френска литература от UH Texas, магистърска степен по администрация на изкуствата от университета в Индиана и наскоро магистър по право от университета BPP. Освен това свири на китара през уикендите.

Дуйгу Мухурдаш

С диплома по етномузикология и международни отношения и над 7 години в музикалната индустрия, Дуйгу Мухурдаш е работила като букър, програмър, промоутър, продуцент на събития на живо, автор на музика и певица. Започвайки с цигулка, тя завършва джаз академията на университета Бахчешехир и учи история на джаза в Холандия по време на обменната си година. В продължение на 3 години тя продуцира и води радио шоу, пишейки за Jazz Magazine, наред с други. Следват роли в Karnaval Media Group, Beşiktaş Kültür Merkezi и Zorlu Performing Arts Center, където тя работи като Букер/Програмър. Забележителните й постижения включват програмирането на Digilogue Summit 2022, Sónar Istanbul и Sónar +D 2023, MIX Festival 2023 и букинги на различни артисти от IDLES, Röyksopp, Moderat, Ludovico Einaudi до Baxter Dury. В момента Дуйгу е букър в Pozitif и продължава като етномузиколог и агент по резервации, представлявайки динамичен местен и международен списък, докато работи върху културната дипломация и износа на музика.

Ед Уолш

Ед Уолш е ръководител продажби за Easol. Като промоутър на фестивала Ед e част от първоначалния екип на NVS Music, който организира Outlook & Dimensions Festival във Fort Punta Christo, Пула, Хърватия. По-късно той работи като ръководител на продажбите за промоутъра на фестивали и зали в Обединеното кралство Broadwick Live. От 2017 г. Ед работи в индустрията за продажба на билети и заема различни търговски роли с компании, които разширяват своя отпечатък в Обединеното кралство и Европа. Той идва с богат опит в предизвикателствата, пред които са изправени организаторите на събития и това как да помогнат за максимизирането на технологията за разрастване на бизнеса им.

Ерик Риц

Ерик Риц е основател и изпълнителен директор на Global Inheritance, организация с нестопанска цел, която разработва интерактивни преживявания, за да ангажира публиката на събития на живо, градове и училищни кампуси. Ерик е продуцирал над 400 оригинални екологични програми през последните две десетилетия на големи събития и места, включително Super Bowl, Outside Lands, Governors Ball, Electric Daisy Carnival, Lollapalooza, ESPN X Games, Stagecoach Music Festival, Hollywood Bowl и други. Работата на Ерик включва управление на 20-годишно партньорство с фестивала за музика и изкуства Coachella, където Global Inheritance проектира и продуцира екологичното програмиране на фестивала всяка година. Global Inheritance също работи с голям брой университети, училища и компании, за да внесе творческо устойчиво програмиране на техните събития и общности. В допълнение към ръководенето на Global Inheritance, Ерик е консултант за глобални марки, градски правителства и неправителствени организации, които се стремят да разработят действащи стратегии за вдъхновяване на заинтересованите страни за създаване на устойчиво бъдеще.

Гуендолен Шарп

Гуендолен Шарп е основателка на The Green Room (2016), организация с нестопанска цел, разработваща стратегии за екологична и социална промяна в музикалния сектор и провеждаща базирани на контекста изследвания по темата. Автор, лектор, постоянен член на жури. Работила е с културни институции, фестивали и екологични неправителствени организации в Полша, Франция и Тунис и има разнообразен опит в проектирането на проекти, международното сътрудничество и разработването на специално изработени инструменти. Гуендолен е възпитаничка на Keychange (2022) и резидент на Villa Albertine (2023), като провежда изследователска дейност за нисковъглеродни турнета и устойчивост в САЩ.

Лиса Наста

Лиза Наста е опитен ивент мениджър и програмър. Тя координира музикални образователни програми и е директор на Re-Play Music C.I.C; обществен проект с нестопанска цел, който дарява музикални инструменти, обучава и забавлява деца и е постоянно място на Kidz Field, фестивала Glastonbury. Проектът Re-Play Music спечели две награди на музикалната индустрия за „Екологична инициатива и устойчивост“ от Асоциацията на музикалната индустрия на Великобритания (MIA) и Америка (NAMM). Понастоящем Лиза е областен координатор и продуцентски мениджър за Green Futures Field на фестивала в Гластънбъри, програмира и продукцира няколко други фестивала.

Лутц Лайхсенринг

Лутц Лайхсенринг е видна фигура в световната сцена на нощния живот, широко известен със своята застъпническа дейност за насърчаване на процъфтяваща и устойчива култура на нощен живот. В момента той служи като член на изпълнителния борд на Clubcommission Berlin, организация, която представлява над 350 клуба, промоутъри и културни институции в германската столица. Като съосновател на VibeLab, консултантска агенция Лутц се стреми да разработи иновативни решения за предизвикателствата, пред които е изправена нощната икономика. VibeLab съветва и проучва нощния живот и е издател на проучването за културно въздействие „Creative Footprint“, работи в световен мащаб с институции като UN-Habitat и World Cities Culture Forum (WCCF) и разработи масовото обучение от връстници „Връстници“ „Нощно училище“ , финансиран от Европейския съюз. Лутц е и член на борда на Берлинския музикален съвет и търговската камара, както и консултант на Clubcommission Vienna. По време на кризата с Covid-19 Лутц също инициира „United We Stream“, глобална платформа за стрийминг на музика и дарителска кампания за повишаване на осведомеността относно клубната култура, засегната от епидемията, и nighttime.org за подкрепа на управлението през нощта. През май 2023 г. Луц епризнат за един от „100-те най-важни умове на икономиката на Берлин“ от „Tagesspiegel“ и получава наградата „Посланик на нощта“ на NTIA Обединеното кралство през 2024 г.

Марта Паларес

Марта Паларес е директор „Международни комуникации“ на фестивала Primavera Sound в Барселона. Тя е музикален журналист с магистърска степен по културна журналистика и след няколко години в Мексико Сити и успешна реализация на лайвстрийма на Primavera Sound с Red Bull TV, Паларес поема международните комуникации за събитието. Тя отговаря за международната комуникационна стратегия на събитието, отношенията с медийни партньори и журналисти, както и координира работата на чуждестранните PR агенции, грижещи се за фестивала. Марта е официалният говорител на компанията за инициативи като пионерския ангажимент на събитието за балансирано присъствие на половете на сцената. От 2019 г. тя координира партньорството с кампанията на ООН за целите на устойчивото развитие. Паларес печели и наградата Excellence Award (за личност) на наградите на Iberian Festivals 2024 - отличие, което се присъжда от жури от испански и португалски фестивални професионалисти. Тя е и един от членовете на борда на YOUROPE, Европейската фестивална асоциация, която представлява 122 фестивала и асоциирани членове от 30 европейски страни.

Ника Милунович

As an Event & Project Manager at MetalDays festival, the biggest music festival in Slovenia, I am responsible for the organization and promotion of this annual event for over nine years. I have applied my skills and knowledge in event management, project management, live event production, and marketing, to create memorable experiences for thousands of music fans, artists, and partners. I have also been committed to the vision of making MetalDays a sustainable, low-carbon, zero-waste event, and have received the A Greener Festival Award for our efforts. I am also EU Climate Pact ambassador for Austria. In June 2023, I co-founded Heavy Harmony retreat, the first ever retreat dedicated fully to musicians and music industry professionals on the island of Zanzibar. With a focus on activities that can help individuals develop present-moment awareness, reduce anxiety, improve focus, and cultivate a sense of inner peace, Heavy Harmony retreat aims to promote the mental health and wellbeing of our industry, which has suffered greatly from the effects of the pandemic, the fast-paced life, and the isolation caused by technology. As a co-founder, I am responsible for the event and sustainability management, as well as the facilitation of yoga, meditation, breathwork, and horticultural therapy sessions. I am passionate about sharing my expertise and experience in these fields, as I am a certified Yoga RYT500 & Therapeutic yoga teacher, Meditation and Breathwork teacher, and have a certificate in Horticultural Therapy.

Ники МакНийл

С над 25 години опит в музикалната индустрия, Ники основава Global Publicity през 2007 г., специализирана в световен PR и комуникации за музика, фестивали и събития. Ники е запалена по световната музикална сцена и работи само с клиенти, на които наистина вярва, което й дава автентичен глас, който се издига над останалите. Ники също е активен и уважаван член на общността на музикалната индустрия, като е в Изпълнителния съвет на Асоциацията на електронната музика и работи с Асоциацията на нощните индустрии. Освен това тя редовно допринася за конференции на музикалната индустрия по целия свят, както и подкрепя жените и джендър малцинствата в музикалната индустрия, като е част от общността shesaid.so и ръководи клона в Брайтън, както и участва в консултативните съвети за Moving The Needle и НОВИ.

Спирос Пенгас

Спирос Пенгас е бил заместник-кмет по туризма и международните отношения на Солун от 2010 г. до 2019 г. По време на ръководството си той помага за промяната на културния и туристическия профил на Солун, превръщайки го в космополитна, мултикултурна дестинация, която е по-отворена към света. По време на неговия мандат градът е домакин на редица международни събития, включително „15-то Средиземноморско биенале на младите художници“ и Womex (World Music Expo). Той реализира иновативни действия и програми, възприети от жителите и посетителите на града, като „Thessaloniki Food Festival“, събитията за пренощуване на деца в музеите и обновяването на детските библиотеки в сътрудничество с Фондация “Ставрос Ниархос”. Спирос е основател и член на управителния съвет на Thessaloniki Convention Bureau, член на Борда на Солунската туристическа организация, на Музея за съвременно изкуство и на “Thessaloniki Film Festival“. От септември 2019 г. Спирос е основател и главен изпълнителен директор на Wise Ram SA, компания, която допринася за растежа на туризма и хотелиерството. Той е подписал договори с различни общини в Северна Гърция с цел популяризиране на градовете и регионите в чужбина. Преподава маркетинг на дестинация в Американския колеж в Солун (ACT). Днес той е и член на градския съвет на Солун.

Вероника Вайда

Вероника Вайда е ръководител на проекти в базирания в Будапеща музикален център Hangvető. Дипломирана е като етномузиколог с интерес към музикалните култури на Централна и Източна Европа и Южен Кавказ. Откакто се присъединява към екипа на Hangvető, тя работи като ръководител на мащабни международни проекти, подкрепени от Творческа Европа, като MOST - The Bridge for Balkan Music и UPBEAT - The European Showcase Platform for World Music. Вероника е била и член на продуцентския екип зад фестивала BALKAN:MOST във Веспрем, Европейска столица на културата 2023. Общата мисия на тези проекти е подкрепата и изграждането на капацитет на изгряващи артисти, активни на световната и фолклорната музикална сцена.
upbeat-platform.eu

Джеле Стражие

Винаги съм обичал музиката и съм това хората да танцуват. Започнах да се занимавам с диджейство на 11-годишна възраст с музика от 70-те и 80-те в новогодишната нощ за семейството. Докато растях, се записах на различни стилове музика и открих любовта към винила. Като младеж бях доброволец в младежкия клуб в родния ми град, където организирахме много партита и дори организирахме малък фестивал на поп музиката (който все още се провежда). Тъй като музикалният ми вкус се разви повече към уърлд музиката и глобал звуците, основах Kokopelli World Festival (Белгия) с няколко приятели през 2006 г. Бях главен програмър от 16 години и комбинирах това с ролята на директор в продължение на 7 години. По време на корона вируса започнах нов DJ-проект с приятел под името Kokonuts! Внасяме „Global Sounds Nuttiness“ на дансинга и от време на време на радиошоута в цяла Белгия.

Анка Лупес

Анка Лупес е един от най-опитните професионалисти в румънския музикален бизнес. По време на кариерата си тя работи в почти всички области на тази индустрия: медии (преса, радио, телевизия), организиране на концерти, звукозаписни компании, музикални издателства, мениджмънт и букинг агенции. Благодарение на богатия си опит, през 2006 г. тя започва да преподава музикален бизнес в Румъния. През 2009 г. тя става първият професионалист в румънския музикален бизнес, завършил магистърска програма по музикален бизнес от Berkelee College of Music (Бостън, САЩ). През 2016 г. тя основава първата международна музикална бизнес конференция в Румъния – Mastering The Music Business конференция и шоукейс фестивал – която бързо се превръща в подходящо професионално събитие в района на CSEE. Тя е пионерът на музикалното бизнес образование в Румъния. В момента тя е президент на RAW Music (основният организатор на Mastering the Music Business и официален офис за износ на музика в Румъния) и изпълнителен директор на INDIERO (румънската асоциация на инди лейбъли и музикални издатели, свързана с IMPALA и WIN).

Бен Манделсън

Музикант, продуцент, директор-основател на WOMEX [http://www.womex.com] и член на Надзорния съвет на компанията майка Piranha Arts, Берлин, Германия. WOMEX е най-голямата в света професионална музикална конференция, търговски панаир и шоукейс за уърлд, фолклорна, традиционна, местна и диаспорна музика - ежегодно събитие в края на октомври, базирано в Европа. Тази година ще е в Манчестър, Обединеното кралство 23 - 27 октомври 2024 г., ще се видим там!!!

Джордж Перо

Участва от повече от две десетилетия в различни области и позиции на музикалната екосистема (съосновател на Kosmos Radio 93.6, e-Terra Records и Van Dog Events), Жорж е продуцирал десетки специални събития (за телевизионни предавания, музикални награди, олимпийски игри) и е участвал в множество европейски музикални проекти (JUMP- European Music Market Accelerator, NIMPE, EURICCA, European Live Music Association). Той е основател и национален координатор на мрежата от организатори на „Европейски ден на музиката“, основател и артистичен директор на Athens Music Week, съосновател на организацията Music Tech Europe и президент на асоциацията на Европейския ден на музиката. От 2019 г. той ръководи инициативата HEMI – Hub за обмен на музикални иновации като координатор на проекти от името на Technopolis City of Athens и е партньор на новородения проект Music Tech Europe Academy.

Патрик Галушка

Д-р Патрик Галушка е доцент във Факултета по икономика и социология на Университета в Лодз, Полша. Той проучва шоукейс фестивали и очаква да публикува академична книга за тях някъде през 2025 г. Той е редактор/съавтор на три книги: „Произведено в Полша: Проучвания в популярната музика“ (Routledge, 2020), „Източноевропейски музикални индустрии и политики след падането на комунизма“ (Routledge, 2021) и „Краудфъндинг и независимост във филмите и музиката“ (Routledge, 2021). Той е експерт по музикалните индустрии, с познания по икономически и правни въпроси, свързани с участниците в музикалната сцена.

Анна Дупак

Анна Дупак е работила като ръководител на проекти в областта на културата и образованието през последните 10 години. С опит в междукултурните и образователни изследвания, тя работи в НПО и частния сектор, координирайки международни и местни проекти, където натрупва солиден опит в комуникацията и управлението на събития. Нейното участие в музикалната и фестивалната индустрия започва като ентусиазиран посетител на фестивали, което по-късно я кара да се присъедини към организационните екипи на независими музикални и филмови фестивали в Унгария. Тя се присъединява към Hangvető през 2023 г., където отговаря за комуникацията на широкомащабни европейски проекти, като UPBEAT – The European Showcase Platform for World Music.
linkedin.com/in/annadupak/

Естер Барна

Социолог с опит в работата в музикалната индустрия, управлението на проекти и неправителствената сфера, като бях координатор на дейността на Еразъм+/Европейски корпус за солидарност. В момента работи в Hangvető като ръководител на проекти за търгове на Creative Europe.

Стефани Шуман

Стефани Шуман е основател на агенцията за мениджмънт и букингна артисти Delicious Tunes със седалище в Мюнхен, Германия. Delicious Tunes е специализирана в работата с артисти от африканския континент в жанровете джаз, поп, соул, афробийтс и фюжън. За Стефани най-вълнуващият аспект е развитието на кариера на художник, където тя оформя таланта и креативността в цял пакет. Музиката от Африка е откраднала сърцето й и нейната цел е да донесе красотата на света.

Керстин А. Уолбърг

Керстин А. Уолбърг, известна като „Кети“, е норвежки дипломат, който в момента работи в норвежкото посолство в Букурещ. Основните й отговорности включват надзорa на грантовете на ЕИП и Норвегия и популяризирането на норвежката култура в Румъния, България и Молдова. Тя работи като доброволец за Oslo World повече от 20 години, главно като домакин на място и връзка с артисти. В своето алтер его като DJ Кети Лула Балуба, тя е била музикален селекционер, диджействайки в клубове и фестивали в Норвегия и чужбина в продължение на много години, със специална любов към балканската музика, афробийтс и пънк.

Миша Релич

Миша Релич е основател на музикалния клуб Bitef Art Cafe, Musicology festival и Musicology sessions. Като един от хората, които оформиха културната сцена на Белград през последните 20 години, той също е създател на ресторанта Enso, които е в гид „Мишлен“ в столицата на Сърбия.

Пийт Дайсън

Пийт е адвокат от Обединеното кралство и професор в музикалния колеж Бъркли (кампус във Валенсия). В работата си като адвокат той е консултирал клиенти в развлекателната индустрия, включително артисти, автори на песни, звукозаписни компании, мениджъри на артисти, продуценти и стартиращи технологии. Като завършен преподавател в музикалната индустрия, той има изключителен 20-годишен опит в преподаването и наставничеството на студенти. Той е създал и преподавал курсове по музикално издателство, операции на звукозаписни компании, управление на изпълнители, A&R, нововъзникващи музикални пазари и глобализация, управление на авторски права и договори и музикален надзор. Обширният музикален бизнес опит на Пийт и първокласните връзки в индустрията доведоха до наемането му като консултант за широк кръг компании по света, включително Netflix и JKBX.

Алф Олофсон

Животът ми в музикалния бизнес започна като басист в пънк група, след което се разви в управление на турнета, собственик на лейбъл, мениджмънт, консултант на различни правителствени организации за стратегия и брандиране чрез музика, както и продуциране на музикални събития и фестивали на живо по целия свят . Роден съм в Швеция и съм бил базиран в Стокхолм, Лондон, Париж и Валенсия през голяма част от кариерата си, което ми дава солидна представа за европейския музикален бизнес. Фокусът ми върху износа на музика и изграждането на събития също създаде мрежи в Япония, Китай, Индия, Северна Америка, Южна Америка, Европа и Русия. Някои от организациите, с които съм работил, включват: ExMS-Export Music Sweden, SI-Шведски институт, UD-Шведско министерство на външните работи и Canadian Heritage. През последните 8 години добавих образованието и наставничеството като фокус, работейки с музикалния колеж Бъркли във Валенсия и Кралския музикален колеж в Стокхолм.

Аниела Русева

По образование съм юрист, но по душа съм предприемач. Интересувам се от маркетинг, продажби, инвестиции, управление, преговори, аутсорсинг, стартиращи фирми, високи технологии и ИТ, софтуер, недвижими имоти, нови предприятия, така че работя в тези области. Един от текущите проекти на моята компания е Webit Congress – за CEEMEA в Истанбул, Турция. Webit е наистина международно събитие, което е единственото събитие за дигиталната, технологичната и предприемаческата екосистема на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Последният Webit в София за ЦИЕ събра 5300 посетители от 45 страни. Нашето ноу-хау създава културно свързани бизнес среди, където професионалисти от CEEMEA, които е много малко вероятно да се срещнат на друго събитие, се събират, за да обменят знания и да се срещат с останалия свят. С други думи, ако се насочите към пазарите от CEEMEA – Webit е единственото място, където можете да срещнете всички топ играчи на едно място. Аз съм директор обслужване на клиенти в една от най-големите агенции за нови медии в България – design.bg. Също така съм Event director на e-Academy – център за професионално квалификационно обучение по дигитални изследвания. e-Academy предоставя уникална платформа за пазарните играчи на дигиталните и интернет пазари в Централна и Източна Европа и MEA за обмен на идеи и бизнес опит и възможности, както и за това останалият свят да навлезе в регионалните дигитални пазари, да намери партньори и нови бизнес възможности.

Чаба Мата

Csaba започва кариерата си като организатор в ъндърграунда на Будапеща (ZöFi, Recycle Mission Hungary). Той организира флаш тълпи и Sziget Green Yard и рециклирани велосипедни части. След това през 2010 г. се премества в Печ, за да изпита какво е да живееш в европейската столица на културата. Като член на екипа на лейбъристите той стартира първото унгарско пространство за велосипедисти Velosophie. След това през 2012 г. се присъединява към организационния екип на фестивала OZORA. Собственикът му поверява управлението на програмното направление Magic Garden, което се смята за напълно ново в живота на фестивала по това време. Оттогава светът на движението, лечението, лекциите и уъркшоповете се превърна в неизменна част от фестивала. През 2015 г. той приема ново предизвикателство и се присъединява към стартирането на културния център Szabadkikötő. Оттогава работи като промоутър. Освен OZORA и Szabadkikötő, той участва и в няколко международни проекти. В момента живее в малко селце близо до Печ със съпругата си и двамата си сина.

Елена Лилова

Елена Лилова е бакалавър по социология от СУ Св. Климент Охридски. Старши изследовател в Алфа Рисърч ООД с над 12 годишен изследователски опит, със специализация в областта на институционалните проучвания, образователни и културни политики и практики. Част от изследванията, по които е работила, включват „Мониторинг на събитията от Календара на културните събития на Столична община“ (2013-2019 г.), „Читателски практики в България“ (2014, 2021 г.), „Социално-икономически профил и потенциал за развитие на „Квартала“ като творческа зона на София“ (2018 г.); „Оценка на икономическия ефект на фестивала A to Jazz“ (2023 г.)

Иван Вълков

Всичко започва в началото на 80-те години на миналия век в София, България, когато група приятели създават рок група. Създадохме песни, които официалната цензура не допусна да бъдат излъчени. Тогава решихме да създадем собствено звукозаписно студио – Dilemma Studio – за да работим самостоятелно. Тогава и това беше забранено, но успяхме да надхитрим режима. С удоволствие ще обясним как направихме това на всеки, който попита. В края на десетилетието започнахме да популяризираме международни артисти в България и започнахме да работим по създаването на работилници и нашите първи тематични фестивали. Сред тях бяха форумът Computer Space, Фестивалът на електронната музика и Lovech Rock Fest. Тъй като бизнесът се пренасочи все повече и повече към изпълнения на живо през края на деветте и началото на 20-те години, ние започнахме да се фокусираме повече върху промоционалните концерти. Сред aртистите, с които имахме удоволствието да работим, бяха Manu Chao, Fun Lovin’ Criminals, Asian Dub Foundation, Thievery Corporation, Soulfly, Laibach, Public Enemy и много други. През 2008 г. DS Music става партньор-учредител в създаването на най-големия фестивал в България по това време – Spirit of Burgas – с The Prodigy, Moby, Faith No More, Skunk Anansie, DeXones и много други, красящи сцените на фестивала по време на годините, когато бяхме основният екип за популяризиране.

Велислава Попова

Велислава Попова е журналист. Вярва в журналистиката и все още във възможността в България да се прави почтена, отговорна и качествена журналистика. От края на 2008 г. е главен редактор на „Дневник“. Грижи се не само за съдържанието и екипа, но и за преструктурирането на организацията по време на финансовата криза (2008 - 2010) и интегрирането на принт и дигиталните операции, както и за трансформацията след като “Дневник” остава само онлайн медиа (края на 2011г.). Тя отговаря и за развитието на продукта, изграждането на аудитория, за маркетинг и бизнес целите на “Дневник”. Била е маркетинг директор на "Икономедиа" в периода 2004 - 2008 г., а от 1998 до 2004г. работи като репортер и редактор в "Капитал".

Симеон Василев

Симеон Василев е с разнообразен опит в неправителствения и медиен сектор през последните 16 години. Той e председател и съосновател на фондация GLAS, ръководи проектите на фондация и галерия Credo Bonum, част от София Прайд, създател на мобилната апликация "Здрави", и на онлайн изданието Proud.bg. Работил е като главен редактор на месечното списание за музика DJ Mag България, лицензно издание на DJ Mag UK. Симеон е завършил Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност Връзки с обществеността.
Back to top
a

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem Ipsum.
lorem quis bibendum aucto Lorem ipsum dolor
um aucto Lorem ipsum

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us