World Music Showcase

ДЕЛЕГАТИ:

Тинеке Кодрон

Пристрастена съм към музиката откакто се помня. Ходих на уроци по музика от 9-годишна възраст. Започнах да пиша ревюта за концерти и да интервюирам артисти за damusic.be. Присъединих се към световния музикален фестивал Kokopelli през 2010 г., където първо работих по комуникациите, отговарях за секретар и се фокусирах върху глобалната координация и опит. След като посетих Womex през 2017 г., започнах собствения си бизнес. Работя на свободна практика в продукцията, писане и управление на (европейски) проекти, административна поддръжка, организиране на фестивали, поддръжка в социалните мрежи… Настоящи клиенти: Kokopelli festival, Gri Gri Music, Wasted Talent, BRU-X-ELLES festival.
www.kokopelli.be

Гай вас Хулст

Гай ван Хулст е артистичен мениджър на TivoliVredenburg и Transition Jazz Festival в Утрехт, Холандия. Програмира фестивали за джаз, съвременна музика, деца и камерна музика от над 25 години.
tivolivredenburg.nl

Мария Витас

Мария Витас е главен редактор на сръбското списание за световна музика „Etnoumlje“. От 2018 г. тя е редактор в портала на Сръбската асоциация за уърлд музика. Тя си сътрудничи с радио BBC 3 и канадското радио CBC и пише за италианския портал "Blogfoolk" и немското списание "Folk Galore". Тя е член на панела "Transglobal World Music Charts" и основател и администратор на "Balkan World Music Chart". Работила е в Радио Белград 2 (2008 - 2019), правейки ревюта на дискове и репортажи за уърлд/класика/поп/рок/джаз концерти и фестивали в Сърбия и в чужбина, като домакин на шоуто „Od zlata jabuka“, фокусирано върху сръбската и балканската музика и културното наследство, подготвяйки плейлисти в различни шоута. От 2019 г. е председател на Сдружение „Ring Ring“ и член на екипа на фестивалите за уърлд музика "Todo Mundo" и "Pocket Globe".

Андраш Халмош

Андраш Халмош е концертен програматор от 2004 г. и барабанист от 1994 г. Той е съветник и букър на Müpa Budapest (с Националната концертна зала) и ръководител на концертното програмиране в House of Music Унгария.
andrashalmos.com

Ула Новак

Международен изпълнителен мениджър на OFF Festival Katowice. Програматор на Фестивала на еврейската култура в Краков. Участник в Transglobal World Music Chart и Balkan World Music Chart. Собственик на концертна агенция Mosaic Beats. Като независим продуцент/куратор тя работи редовно през последните години с театър Юлиуш Словацки в Краков, театър Łaźnia Nowa. Музикален журналист, автор на радиопредавания и статии в пресата. Публикувала е за национални и международни музикални списания, като: Dwutygodnik, Jazz Forum или Neue Zeitschrift für Musik. В момента работи с краковската радиостанция JAZZKULTURA. Член на учредителния екип на Music Declare Emergency Poland. Keychange Innovator 2023.

Богдан Бенигар

Директор на джаз и уърлд музиката в културния и конгресен център Cankarjev dom, директор и артистичен директор на Джаз фестивала в Любляна и директор на програмния комитет на фестивала Druga Godba, Любляна. Богдан е бил член на борда на EFWMF (Европейски форум на световните музикални фестивали) и член на борда на EJN (Европейска джаз мрежа). Също така е ръководил Европейската джаз конференция в Любляна през 2017 г. Бил е член на журито на Womex през 2006 г. и на Jazzahead през 2011 г. и 2015 г. Получил е наградата EJN за 2018 г. за приключенско програмиране.

Боян Джорджевич

Музикален журналист от 1987 г. и радио диджей от 1990 г., Джорджевич е създал няколко компилации за лейбъла Radio B92. Основател на Сдружение “Ring Ring”. Артистичен директор на фестивала за нова музика Ring Ring през 1996 г. и артистичен директор на фестивала за уърлд музика Todo Mundo от 2012 г. И двата фестивала все още се провеждат в Белград. Организиран от асоциацията с програма, курирана заедно с Мария Витас, е новият фестивал за уърлд музика „Pocket Globe“ в Нови Сад от 2022 г. От 2000 г. Боян е член на World Music Charts Europe, а от 2019 член на Balkan World Music Chart. Освен създаването на фестивали и свързването на Балканите със света, Боян Джорджевич в момента е мениджър на Džambo Aguševi Orchestra, духов оркестър от Северна Македония, и Divanhana, sevdalinka и балканска музика от Босна и Херцеговина. Също така се подготвя за Merima Ključo & Jelena Milušić, акордеонно и вокално дуо от Босна и Херцеговина.

Франк ван Беркел

Франк ван Беркел работи като програмен директор в BIMHUIS Amsterdam от януари 2018 г. BIMHUIS е място за музиканти пионери от всички поколения, както от местната, така и от международната сцена. С над 300 концерта всяка година, програмата предлага цялостен преглед на новите тенденции в джаза, импровизационната музика и много други жанрове, включително уърлд и електронна музика. BIMHUIS е член-основател на Европейската джаз мрежа. Франк също работи като програматор на свободна практика за фестивала North Sea Round Town в Ротердам.

www.bimhuis.nl
frankvanberkel.nl

Ян Хуузе

Ян Хуузе е DJ, любител музикант и радио продуцент. Той е управлявал международно признатата световна музикална звукозаписна компания Zephyrus Records и продуцира повече от 20 албума. В момента е артистичен директор и програматор на фестивала Trefpunt, както и главен организатор на Ghent Festivities (Белгия). Trefpunt е създаден от покойния Walter De Buck, фолклорен певец и скулптор от Гент, като място за срещи на художници, писатели, академици и леви мислители. През 1970 г. той стартира Gentse Feesten (Ghent Festivities), който прераства в един от най-големите градски фестивали в Европа (1,6 милиона души за 10 дни през 2023 г.). Фестивалът Trefpunt все още е сърцевината, душата, най-големият и най-разнообразен организатор по време на 10-дневния фестивал, който събира местни и международни артисти в уърлд музиката, джаз, фолк, поп, рок и хип-хоп, както и уличен театър, цирк, танци, визуални изкуства и дебати.

Рул Ванхук

Рул Ванхук (°1977) е заместник-директор по музика на Центъра за изящни изкуства в Брюксел (Bozar). Той отговаря за програмата за некласическа музика в Bozar и по-специално за програмата за джаз, електронна музика, съвременна и кросоувър програма. Започва професионалната си кариера като старши служител във Flanders Music Center, където отговаря за международната музикална политика и промоция. Преди да се присъедини към екипа на BOZAR Music, той беше в продължение на 5 години управляващ директор на Jeunesses Musicales във Фландрия - една от най-известните организации за музикално образование в страната. Той е член на борда на няколко културни институции и редовен гост на международни конференции на тема музикална политика, промоция и програмиране.

Оливър Белопета

Първоначално Оливър е инженер по телекомуникации, но през 70-те започва работа като музикален журналист и радиоводещ. Артистичен директор е на Скопския джаз фестивал от неговото начало през 1982 г., а през 1996 г. създава своя собствена нестопанска неправителствена културна институция „Skopje Jazz Festival “, която ръководи два фестивала - Skopje Jazz Festival (42 години) и световния музикален фестивал OFFest (22 години). Оливър е член на Европейската джаз мрежа (EJN) и на Форума на световните музикални фестивали (FWMF).

Костадин Шурбановски

Шурбе е културен мениджър, промоутър, собственик на лейбъл, радио водещ, DJ и музикален журналист с повече от 20 години опит в организирането на концерти, фестивали, промо партита и културни събития в Македония. Като главен редактор и член на редакционната колегия в Музикално радио – Канал 103, участва в множество проекти: концерти, фестивали, изложби, издаване на компактдискове и книги. От 2001 г., като ръководител на проекта в Културната институция “Скопски джаз фестивал”, той участва в организирането на Скопския джаз фестивал и OFFest, както и в различни дейности на институцията (издателска дейност, изложби, партита за издаване и др.). Той е присъствал на много международни и местни конференции, музикални панаири, семинари и др.

Саша Пасторкова

Саша Пасторкова е родом от Банска Щявница. Тя е основател на Spectaculum production, независима музикална организация, чрез която провежда повечето си културни дейности. Spectaculum production организира международни музикални фестивали, а Саша е неин криейтив директор. Саша също така отговаря за продукцията и резервациите за музикалното издателство Real Music House Bratislava и управлява външните резервации за творческото пространство Nová Cvernovka в Братислава. Участва в музикалната драматургия и продукция на клуб Bombura в Брезно и Art Café в Банска Щявница. Като музикален мениджър Саша си сътрудничи и с редица словашки и някои чуждестранни музиканти, главно от джаза, уърлд музиката и класическата сцена. Новост за 2019 г. е нейният пилотен проект за музикално обучение на деца. Проектът представлява поредица от музикални семинари, озаглавени „Музиката прави човека“, включващи обучители, които са известни музиканти и художници, движещи се по интерфейсите на редица музикални жанрове и работещи във всички области, свързани с музиката в Словакия.

Зоран Вулович Вуле

Започва музикална кариера през 1980 г. като водещ автор, композитор и музикант в известната югославска група “U škripcu”. Собственик и изпълнителен директор на концертна агенция “Long Play” (от 2000 г.) – една от водещите промоционални музикални компании в Сърбия и региона, които представляват местни изпълнители. Собственик и главен изпълнителен директор на един от най-големите сръбски музикални фестивали – “Arsenal Fest” (Крагуевац), който се провежда всеки юни от 2011 г. и събира над 60 групи и изпълнители годишно. В продължение на 15 години Зоран ръководи кариерата на един от най-популярните сръбски и бивши югославски групи “Баяга и инструктори” с голям брой концерти и турнета в Сърбия и целия свят. Зоран участва активно в работата на Yourope (Европейска фестивална асоциация) чийто член е и Арсенал Фест.

Арлет Ховинга

Арлет Ховинга (That Jazz Girl) е публицист и маркетинг/медиен директор от Холандия. Фокусирайки се върху промоцията на издания и турнета, тя работи в цяла Европа, за да представи джаз, експерименталнa, уърлд и инди музика. Когато не е на път с колеги, клиенти и приятели като Джейсън Майлс (Маркъс Милър, Майлс Дейвис), организира престурнета за фестивали като So What's Next? (NL), Szczecin Jazz Festival (PL), и Sicilia Jazz Festival (IT). В миналото е работила с The Four Tops, Earth Beat Agency, Matt Bianco и много други. Нейното хоби, освен най-добрата работа на света, включва книги, четене, колекциониране на ретро готварски книги и изучаване на езици.

Гириша Фернандо

Гириша Фернандо е артистичен директор на фестивала WATER & SOUND за световна съвременна музика в Аугсбург, Германия (от 2011 г.), а също и куратор на BRECHTFESTIVAL, наред с други. Специализиран в музикално програмиране в жанровете на уърлд и духовната музика, както и съвременния джаз и поп; артистично амбициозен, но винаги с поглед към публиката. Освен това е активен музикант и продуцент.
www.waterandsound.de

Карлос Сейшас

Карлос Сейшас е артистичен и продуцентски директор на фестивала FMM Sines (www.fmmsines.pt), от 1999 г. FMM Sines е изцяло в името на музиката и е насочено към съвременния свят, движенията на миграцията, пресичането на култури и трансконтиненталните срещи . Карлос започва кариерата си като продуцент и програмист на събития на живо през 80-те години. Участвал е като жури в селекцията на витрини на международни музикални пазари, т.е. Atlantic Music Expo Cape Vert, Womex Полша, Mozambique Music Meeting, Будапеща Ritmo. Той ръководи програмирането и продуцира други събития. Курира Ciclo Mundos музикална програма на живо в Teatro da Trindade в Лисабон от 2016 г. В момента е артистичен директор на Festival Imaterial в Евора (www.festivalimaterial.pt) и е свързан с Gindungo Artist Development, организация за музикален мениджмънт.

Балаш Вейер

Балаш е етномузиколог и директор на Hangveto, продуцентска компания за уърлд музика в Унгария региона. Курира няколко фестивала, включително и Budapest Ritmo. Той е артистичен директор на проекта на Creative Europe „MOST“ и представлява град Веспрем в мрежата на ЮНЕСКО за градове на музиката. Куратор е на няколко фестивала и изложби и член на журито на World Music Charts Europe. Той също така е продуцент и музикален консултант на филмови и телевизионни саундтракове, режисьор на документални филми, музикален журналист и председател на Music Hungary, асоциацията на музикалната индустрия в неговата родина. Той е консултант на Европейските столици на културата за градове по проекти за културно развитие.
Back to top
a

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem Ipsum.
lorem quis bibendum aucto Lorem ipsum dolor
um aucto Lorem ipsum

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us