ГОВОРИТЕЛИ:

Азусена Мико

Азусена Мико, глобален ръководител на проекти и изследвания на Sound Diplomacy. Азусена е ръководила най-големите проекти на Sound Diplomacy, включително стратегии за нощна икономика и анализи на държави. Работила е по музикални и нощни икономически градски стратегии за Ванкувър, Виктория, Хънтсвил, Ню Орлиънс, Индианаполис и Сан Франциско, наред с други, както и за двугодишен проект за укрепване на кубинската музикална индустрия чрез UNIDO (United Nations Industrial Организация за развитие). Тя също ръководи предоставянето на анализ на 10 латиноамерикански музикални пазара за Канадската независима музикална асоциация, като координира екип от изследователи във всяка страна. Ръководи разработването на методология за определяне по измерим начин на обществената стойност, която събитията носят на градовете за Градския съвет на Барселона. В момента тя координира курс по креативни градски политики в Global Leaders Institute MBA for the Arts. Тя също така е гост-лектор в Universitat Blanquerna (Барселона), Berklee College of Music и International Music Business School.

Беатрис Гарсия

Д-р Беатрис Гарсия е експерт по международна културна политика и мега-събития, специализирана в разработването на многоизмерни рамки за изследване, оценяване и анализ на дългосрочно наследство от събития. Тя е помощник-директор на Центъра за културни ценности (CCV, Университет на Лийдс), член на Комисията за култура и олимпийско наследство (Международен олимпийски комитет) и бивш член на комисията за избор на Европейска столица на културата (ECoC) – номинирана от Европейска комисия. Беатрис е в челните редици на изследванията върху реториката, въздействието и дългосрочното наследство на ръководените от културата интервенции за регенерация от 1999 г. насам, провеждайки теренна работа върху културното измерение на всяко издание на Олимпийските игри от Сидни 2000 г. насам и изследвайки средните до дългосрочните наследства на всяка Европейска столица на културата от стартирането на програмата през 1985 г. Тя ръководи и е автор, наред с други, на Impacts 08: Европейска столица на културата Изследователска програма (Uni. Liverpool, 2005-2010), 30-годишната оценка на Програмата Европейски столици на културата, Фактори на успеха (Европейски парламент, 2013 г.), Международната рамка за добри практики в изследванията и предоставянето на ЕСК (Европейска комисия, 2010 г.) и Оценката на Олимпиадата по култура в Лондон 2012 г. (Институт на културния капитал, 2013 г. ).

Боян Пинтър

Боян Пинтър (Бояджиев) е A&R и Label Manager на Believe Music за България. Той е основател и директор на SPIKE Bulgarian Music Showcase, водещата българска конференция и шоукейс събитие. Боян е част от продуцентския и букинг екип на Green Futures Field, където е представил много артисти от Източна Европа и Балтика. От 2017 г. Боян е независим промоутър, работещ под брандовете Blue Hills Events и PanHarmony. Преди това той е бил специалист по продукцията в Sofia Music Enterprises (партньор на Live Nation CEE) и artist liaison с Lotus Festival в Блумингтън, Индиана. Боян е с двойно гражданство – от България и САЩ. Има бакалавърска степен по испанска и френска литература от UH Texas, магистърска степен по администрация на изкуствата от университета в Индиана и наскоро магистър по право от университета BPP. Освен това свири на китара през уикендите.

Дуйгу Мухурдаш

С диплома по етномузикология и международни отношения и над 7 години в музикалната индустрия, Дуйгу Мухурдаш е работила като букър, програмър, промоутър, продуцент на събития на живо, автор на музика и певица. Започвайки с цигулка, тя завършва джаз академията на университета Бахчешехир и учи история на джаза в Холандия по време на обменната си година. В продължение на 3 години тя продуцира и води радио шоу, пишейки за Jazz Magazine, наред с други. Следват роли в Karnaval Media Group, Beşiktaş Kültür Merkezi и Zorlu Performing Arts Center, където тя работи като Букер/Програмър. Забележителните й постижения включват програмирането на Digilogue Summit 2022, Sónar Istanbul и Sónar +D 2023, MIX Festival 2023 и букинги на различни артисти от IDLES, Röyksopp, Moderat, Ludovico Einaudi до Baxter Dury. В момента Дуйгу е букър в Pozitif и продължава като етномузиколог и агент по резервации, представлявайки динамичен местен и международен списък, докато работи върху културната дипломация и износа на музика.

Ед Уолш

Ед Уолш е ръководител продажби за Easol. Като промоутър на фестивала Ед e част от първоначалния екип на NVS Music, който организира Outlook & Dimensions Festival във Fort Punta Christo, Пула, Хърватия. По-късно той работи като ръководител на продажбите за промоутъра на фестивали и зали в Обединеното кралство Broadwick Live. От 2017 г. Ед работи в индустрията за продажба на билети и заема различни търговски роли с компании, които разширяват своя отпечатък в Обединеното кралство и Европа. Той идва с богат опит в предизвикателствата, пред които са изправени организаторите на събития и това как да помогнат за максимизирането на технологията за разрастване на бизнеса им.

Ерик Риц

Ерик Риц е основател и изпълнителен директор на Global Inheritance, организация с нестопанска цел, която разработва интерактивни преживявания, за да ангажира публиката на събития на живо, градове и училищни кампуси. Ерик е продуцирал над 400 оригинални екологични програми през последните две десетилетия на големи събития и места, включително Super Bowl, Outside Lands, Governors Ball, Electric Daisy Carnival, Lollapalooza, ESPN X Games, Stagecoach Music Festival, Hollywood Bowl и други. Работата на Ерик включва управление на 20-годишно партньорство с фестивала за музика и изкуства Coachella, където Global Inheritance проектира и продуцира екологичното програмиране на фестивала всяка година. Global Inheritance също работи с голям брой университети, училища и компании, за да внесе творческо устойчиво програмиране на техните събития и общности. В допълнение към ръководенето на Global Inheritance, Ерик е консултант за глобални марки, градски правителства и неправителствени организации, които се стремят да разработят действащи стратегии за вдъхновяване на заинтересованите страни за създаване на устойчиво бъдеще.

Гуендолен Шарп

Гуендолен Шарп е основателка на The Green Room (2016), организация с нестопанска цел, разработваща стратегии за екологична и социална промяна в музикалния сектор и провеждаща базирани на контекста изследвания по темата. Автор, лектор, постоянен член на жури. Работила е с културни институции, фестивали и екологични неправителствени организации в Полша, Франция и Тунис и има разнообразен опит в проектирането на проекти, международното сътрудничество и разработването на специално изработени инструменти. Гуендолен е възпитаничка на Keychange (2022) и резидент на Villa Albertine (2023), като провежда изследователска дейност за нисковъглеродни турнета и устойчивост в САЩ.

Лиса Наста

Лиза Наста е опитен ивент мениджър и програмър. Тя координира музикални образователни програми и е директор на Re-Play Music C.I.C; обществен проект с нестопанска цел, който дарява музикални инструменти, обучава и забавлява деца и е постоянно място на Kidz Field, фестивала Glastonbury. Проектът Re-Play Music спечели две награди на музикалната индустрия за „Екологична инициатива и устойчивост“ от Асоциацията на музикалната индустрия на Великобритания (MIA) и Америка (NAMM). Понастоящем Лиза е областен координатор и продуцентски мениджър за Green Futures Field на фестивала в Гластънбъри, програмира и продукцира няколко други фестивала.

Лутц Лайхсенринг

Лутц Лайхсенринг е видна фигура в световната сцена на нощния живот, широко известен със своята застъпническа дейност за насърчаване на процъфтяваща и устойчива култура на нощен живот. В момента той служи като член на изпълнителния борд на Clubcommission Berlin, организация, която представлява над 350 клуба, промоутъри и културни институции в германската столица. Като съосновател на VibeLab, консултантска агенция Лутц се стреми да разработи иновативни решения за предизвикателствата, пред които е изправена нощната икономика. VibeLab съветва и проучва нощния живот и е издател на проучването за културно въздействие „Creative Footprint“, работи в световен мащаб с институции като UN-Habitat и World Cities Culture Forum (WCCF) и разработи масовото обучение от връстници „Връстници“ „Нощно училище“ , финансиран от Европейския съюз. Лутц е и член на борда на Берлинския музикален съвет и търговската камара, както и консултант на Clubcommission Vienna. По време на кризата с Covid-19 Лутц също инициира „United We Stream“, глобална платформа за стрийминг на музика и дарителска кампания за повишаване на осведомеността относно клубната култура, засегната от епидемията, и nighttime.org за подкрепа на управлението през нощта. През май 2023 г. Луц епризнат за един от „100-те най-важни умове на икономиката на Берлин“ от „Tagesspiegel“ и получава наградата „Посланик на нощта“ на NTIA Обединеното кралство през 2024 г.

Марта Паларес

Марта Паларес е директор „Международни комуникации“ на фестивала Primavera Sound в Барселона. Тя е музикален журналист с магистърска степен по културна журналистика и след няколко години в Мексико Сити и успешна реализация на лайвстрийма на Primavera Sound с Red Bull TV, Паларес поема международните комуникации за събитието. Тя отговаря за международната комуникационна стратегия на събитието, отношенията с медийни партньори и журналисти, както и координира работата на чуждестранните PR агенции, грижещи се за фестивала. Марта е официалният говорител на компанията за инициативи като пионерския ангажимент на събитието за балансирано присъствие на половете на сцената. От 2019 г. тя координира партньорството с кампанията на ООН за целите на устойчивото развитие. Паларес печели и наградата Excellence Award (за личност) на наградите на Iberian Festivals 2024 - отличие, което се присъжда от жури от испански и португалски фестивални професионалисти. Тя е и един от членовете на борда на YOUROPE, Европейската фестивална асоциация, която представлява 122 фестивала и асоциирани членове от 30 европейски страни.

Ника Милунович

As an Event & Project Manager at MetalDays festival, the biggest music festival in Slovenia, I am responsible for the organization and promotion of this annual event for over nine years. I have applied my skills and knowledge in event management, project management, live event production, and marketing, to create memorable experiences for thousands of music fans, artists, and partners. I have also been committed to the vision of making MetalDays a sustainable, low-carbon, zero-waste event, and have received the A Greener Festival Award for our efforts. I am also EU Climate Pact ambassador for Austria. In June 2023, I co-founded Heavy Harmony retreat, the first ever retreat dedicated fully to musicians and music industry professionals on the island of Zanzibar. With a focus on activities that can help individuals develop present-moment awareness, reduce anxiety, improve focus, and cultivate a sense of inner peace, Heavy Harmony retreat aims to promote the mental health and wellbeing of our industry, which has suffered greatly from the effects of the pandemic, the fast-paced life, and the isolation caused by technology. As a co-founder, I am responsible for the event and sustainability management, as well as the facilitation of yoga, meditation, breathwork, and horticultural therapy sessions. I am passionate about sharing my expertise and experience in these fields, as I am a certified Yoga RYT500 & Therapeutic yoga teacher, Meditation and Breathwork teacher, and have a certificate in Horticultural Therapy.

Ники МакНийл

С над 25 години опит в музикалната индустрия, Ники основава Global Publicity през 2007 г., специализирана в световен PR и комуникации за музика, фестивали и събития. Ники е запалена по световната музикална сцена и работи само с клиенти, на които наистина вярва, което й дава автентичен глас, който се издига над останалите. Ники също е активен и уважаван член на общността на музикалната индустрия, като е в Изпълнителния съвет на Асоциацията на електронната музика и работи с Асоциацията на нощните индустрии. Освен това тя редовно допринася за конференции на музикалната индустрия по целия свят, както и подкрепя жените и джендър малцинствата в музикалната индустрия, като е част от общността shesaid.so и ръководи клона в Брайтън, както и участва в консултативните съвети за Moving The Needle и НОВИ.

Спирос Пенгас

Спирос Пенгас е бил заместник-кмет по туризма и международните отношения на Солун от 2010 г. до 2019 г. По време на ръководството си той помага за промяната на културния и туристическия профил на Солун, превръщайки го в космополитна, мултикултурна дестинация, която е по-отворена към света. По време на неговия мандат градът е домакин на редица международни събития, включително „15-то Средиземноморско биенале на младите художници“ и Womex (World Music Expo). Той реализира иновативни действия и програми, възприети от жителите и посетителите на града, като „Thessaloniki Food Festival“, събитията за пренощуване на деца в музеите и обновяването на детските библиотеки в сътрудничество с Фондация “Ставрос Ниархос”. Спирос е основател и член на управителния съвет на Thessaloniki Convention Bureau, член на Борда на Солунската туристическа организация, на Музея за съвременно изкуство и на “Thessaloniki Film Festival“. От септември 2019 г. Спирос е основател и главен изпълнителен директор на Wise Ram SA, компания, която допринася за растежа на туризма и хотелиерството. Той е подписал договори с различни общини в Северна Гърция с цел популяризиране на градовете и регионите в чужбина. Преподава маркетинг на дестинация в Американския колеж в Солун (ACT). Днес той е и член на градския съвет на Солун.

Веселин ДимитровВеселин Димитров има близо 20-годишен опит областта на медиите и комуникациите. Като главен редактор на Forbes, българското издание на най-голямата глобална бизнес медия, е отговорен за цялостната идентичност на бранда по отношение на съдържание (принт, онлайн, събития, нови канали).

Вероника Вайда

Вероника Вайда е ръководител на проекти в базирания в Будапеща музикален център Hangvető. Дипломирана е като етномузиколог с интерес към музикалните култури на Централна и Източна Европа и Южен Кавказ. Откакто се присъединява към екипа на Hangvető, тя работи като ръководител на мащабни международни проекти, подкрепени от Творческа Европа, като MOST - The Bridge for Balkan Music и UPBEAT - The European Showcase Platform for World Music. Вероника е била и член на продуцентския екип зад фестивала BALKAN:MOST във Веспрем, Европейска столица на културата 2023. Общата мисия на тези проекти е подкрепата и изграждането на капацитет на изгряващи артисти, активни на световната и фолклорната музикална сцена.
upbeat-platform.eu

Боян Джорджевич

Музикален журналист от 1987 г. и радио диджей от 1990 г., Джорджевич е създал няколко компилации за лейбъла Radio B92. Основател на Сдружение “Ring Ring”. Артистичен директор на фестивала за нова музика Ring Ring през 1996 г. и артистичен директор на фестивала за уърлд музика Todo Mundo от 2012 г. И двата фестивала все още се провеждат в Белград. Организиран от асоциацията с програма, курирана заедно с Мария Витас, е новият фестивал за уърлд музика „Pocket Globe“ в Нови Сад от 2022 г. От 2000 г. Боян е член на World Music Charts Europe, а от 2019 член на Balkan World Music Chart. Освен създаването на фестивали и свързването на Балканите със света, Боян Джорджевич в момента е мениджър на Džambo Aguševi Orchestra, духов оркестър от Северна Македония, и Divanhana, sevdalinka и балканска музика от Босна и Херцеговина. Също така се подготвя за Merima Ključo & Jelena Milušić, акордеонно и вокално дуо от Босна и Херцеговина.

Д-р Диана Андреева - ПопйордановаД-р Диана Андреева - Попйорданова е директор на Обсерваторията по икономика на културата (OCE), организация за независими изследвания в областта на икономика и финансиране на културата в България. Преподавател е в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/, катедра "Медии и обществени комуникации" - катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ . В екип с доц. д-р Биляна Томова – изготвя профила на културната политика на Република България в Компендиума на културните политики и директор на Центъра за медийни изследвания, аудиовизуална политика и културни индустрии”доц. д-р Биляна Томова“ към УНСС, София. Диана Андреева е част от изследователския екип на международния проект Horizon 2020 CICERONE/Creative Industries Cultural Economy Production Network/.

Аниела Русева

По образование съм юрист, но по душа съм предприемач. Интересувам се от маркетинг, продажби, инвестиции, управление, преговори, аутсорсинг, стартиращи фирми, високи технологии и ИТ, софтуер, недвижими имоти, нови предприятия, така че работя в тези области. Един от текущите проекти на моята компания е Webit Congress – за CEEMEA в Истанбул, Турция. Webit е наистина международно събитие, което е единственото събитие за дигиталната, технологичната и предприемаческата екосистема на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Последният Webit в София за ЦИЕ събра 5300 посетители от 45 страни. Нашето ноу-хау създава културно свързани бизнес среди, където професионалисти от CEEMEA, които е много малко вероятно да се срещнат на друго събитие, се събират, за да обменят знания и да се срещат с останалия свят. С други думи, ако се насочите към пазарите от CEEMEA – Webit е единственото място, където можете да срещнете всички топ играчи на едно място. Аз съм директор обслужване на клиенти в една от най-големите агенции за нови медии в България – design.bg. Също така съм Event director на e-Academy – център за професионално квалификационно обучение по дигитални изследвания. e-Academy предоставя уникална платформа за пазарните играчи на дигиталните и интернет пазари в Централна и Източна Европа и MEA за обмен на идеи и бизнес опит и възможности, както и за това останалият свят да навлезе в регионалните дигитални пазари, да намери партньори и нови бизнес възможности.

Чаба Мата

Csaba започва кариерата си като организатор в ъндърграунда на Будапеща (ZöFi, Recycle Mission Hungary). Той организира флаш тълпи и Sziget Green Yard и рециклирани велосипедни части. След това през 2010 г. се премества в Печ, за да изпита какво е да живееш в европейската столица на културата. Като член на екипа на лейбъристите той стартира първото унгарско пространство за велосипедисти Velosophie. След това през 2012 г. се присъединява към организационния екип на фестивала OZORA. Собственикът му поверява управлението на програмното направление Magic Garden, което се смята за напълно ново в живота на фестивала по това време. Оттогава светът на движението, лечението, лекциите и уъркшоповете се превърна в неизменна част от фестивала. През 2015 г. той приема ново предизвикателство и се присъединява към стартирането на културния център Szabadkikötő. Оттогава работи като промоутър. Освен OZORA и Szabadkikötő, той участва и в няколко международни проекти. В момента живее в малко селце близо до Печ със съпругата си и двамата си сина.

Елена Лилова

Елена Лилова е бакалавър по социология от СУ Св. Климент Охридски. Старши изследовател в Алфа Рисърч ООД с над 12 годишен изследователски опит, със специализация в областта на институционалните проучвания, образователни и културни политики и практики. Част от изследванията, по които е работила, включват „Мониторинг на събитията от Календара на културните събития на Столична община“ (2013-2019 г.), „Читателски практики в България“ (2014, 2021 г.), „Социално-икономически профил и потенциал за развитие на „Квартала“ като творческа зона на София“ (2018 г.); „Оценка на икономическия ефект на фестивала A to Jazz“ (2023 г.)

Иван Вълков

Всичко започва в началото на 80-те години на миналия век в София, България, когато група приятели създават рок група. Създадохме песни, които официалната цензура не допусна да бъдат излъчени. Тогава решихме да създадем собствено звукозаписно студио – Dilemma Studio – за да работим самостоятелно. Тогава и това беше забранено, но успяхме да надхитрим режима. С удоволствие ще обясним как направихме това на всеки, който попита. В края на десетилетието започнахме да популяризираме международни артисти в България и започнахме да работим по създаването на работилници и нашите първи тематични фестивали. Сред тях бяха форумът Computer Space, Фестивалът на електронната музика и Lovech Rock Fest. Тъй като бизнесът се пренасочи все повече и повече към изпълнения на живо през края на деветте и началото на 20-те години, ние започнахме да се фокусираме повече върху промоционалните концерти. Сред aртистите, с които имахме удоволствието да работим, бяха Manu Chao, Fun Lovin’ Criminals, Asian Dub Foundation, Thievery Corporation, Soulfly, Laibach, Public Enemy и много други. През 2008 г. DS Music става партньор-учредител в създаването на най-големия фестивал в България по това време – Spirit of Burgas – с The Prodigy, Moby, Faith No More, Skunk Anansie, DeXones и много други, красящи сцените на фестивала по време на годините, когато бяхме основният екип за популяризиране.

Велислава Попова

Велислава Попова е журналист. Вярва в журналистиката и все още във възможността в България да се прави почтена, отговорна и качествена журналистика. От края на 2008 г. е главен редактор на „Дневник“. Грижи се не само за съдържанието и екипа, но и за преструктурирането на организацията по време на финансовата криза (2008 - 2010) и интегрирането на принт и дигиталните операции, както и за трансформацията след като “Дневник” остава само онлайн медиа (края на 2011г.). Тя отговаря и за развитието на продукта, изграждането на аудитория, за маркетинг и бизнес целите на “Дневник”. Била е маркетинг директор на "Икономедиа" в периода 2004 - 2008 г., а от 1998 до 2004г. работи като репортер и редактор в "Капитал".

Симеон Василев

Симеон Василев е с разнообразен опит в неправителствения и медиен сектор през последните 16 години. Той e председател и съосновател на фондация GLAS, ръководи проектите на фондация и галерия Credo Bonum, част от София Прайд, създател на мобилната апликация "Здрави", и на онлайн изданието Proud.bg. Работил е като главен редактор на месечното списание за музика DJ Mag България, лицензно издание на DJ Mag UK. Симеон е завършил Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност Връзки с обществеността.
Back to top
a

Lorem ipsum dolor sit amet Lorem Ipsum.
lorem quis bibendum aucto Lorem ipsum dolor
um aucto Lorem ipsum

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us